Index Vakbarát Hírportál

Az idei július volt a legmelegebb hónap 1880 óta

2023. augusztus 15., kedd 13:04

A NASA Goddard Űrkutatási Intézete által közzétett elemzés szerint 2023 júliusa melegebb volt, mint bármely más hónap 1880, vagyis a mérések kezdete óta.

Az európai Copernicus klímafigyelő szolgálat után az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) adatai is megerősítik azt, amit a világon milliárdok éreztek, hogy az idei július volt a legmelegebb hónap a mérések kezdete óta – írja az MTI.

Júliusban a globális átlaghőmérséklet 0,24 Celsius-fokkal volt magasabb, mint bármely más július hónapé a feljegyzések kezdete, vagyis 1880 óta. Továbbá 1,18 fokkal volt magasabb az 1951 és 1980 közötti évek átlagánál – közölte hétfőn a NASA Goddard Űrkutatási Intézete.

Az elmúlt hónap különösen meleg volt Dél-Amerika, Észak-Afrika és Észak-Amerika egyes részein, valamint az Antarktiszi-félszigeten, ugyanis e régiókban az átlagosnál mintegy négy fokkal magasabb hőmérsékletet mértek.

A NASA adatai szerint az 1880 óta mért öt legmelegebb július mind az elmúlt öt évre esett.

Katherine Calvin, a NASA washingtoni központjának vezető tudósa és klímatanácsadója kifejtette, hogy az éghajlatváltozás hatással van az emberekre és az ökoszisztémákra szerte a világon.

Arra számítunk, hogy ezek közül a hatások közül sok fokozódik a folyamatos felmelegedéssel

– mondta Calvin.

Rovatok