Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a Soros-alapítványok szóvivője, még sincs szó teljes kivonulásról?

2023. augusztus 15., kedd 07:41

Mégsem vonul ki teljesen az Európai Unióból a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványai (Open Society Foundations). Az OSF közölte, hogy csupán újraszervezik a munkájukat, és az átszervezés nem csak a szervezet európai ágát érinti.

Mint azt sajtóértesülések alapján megírtuk, szinte teljesen kivonul Európából a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványai, mert az Európai Unió és a tagállamok kormányai sok pénzt költenek azokra a projektekre, amelyekre az OSF is.

Alissa Sadler, az OSF szóviője a hvg.hu megkeresésére közölte, hogy „csupán újraszervezik a munkájukat, új működési modellre állnak át, ami érinti a demokrácia, az emberi jogok és a klímaváltozás területét is”. Az OSF tájékoztatása szerint továbbra is Európa-szerte támogatni fogják a civil szervezeteket, és fenntartják az európai roma közösségeknek folyósított támogatásaikat is.

Emellett továbbra is támogatni fogják az emberi jogokat, a demokráciát és az elszámoltatható kormányzást a régióban – az utóbbiakat azonban főleg Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon, nemzeti alapítványaikon keresztül – tették hozzá.

A szóvivő azt az értesülést viszont megerősítette, hogy az átszervezés miatt rengeteg embertől kell megválniuk, munkavállalóik mintegy 40 százalékát elküldik. 

Az Átlátszó nevű oknyomozó portál alapító-főszerkesztője, Bodoky Tamás az Index megkeresésére elárulta, hogy nem érte őket felkészületlenül a hír. Bodoky szerint az elmúlt években egyre többször lehetett hallani arról, hogy az OSF profilváltáson megy át, amelynek lehet olyan következménye, hogy végül kivonul Európából.

RÁADÁSUL ELMONDÁSA SZERINT ELŐJELEI IS VOLTAK A BEJELENTÉSNEK, ERRE PÉLDÁNAK HOZOTT EGY OLYAN MÉDIAFINANSZÍROZÁSI PROGRAMOT, AMELY MÁR EGY ÉVE MEGSZŰNT. 

Az Átlátszó alapító-főszerkesztője ugyanakkor hangsúlyozta azt is, bár az OSF 2012 óta rendszeresen támogatta az oknyomozó szerkesztőség munkáját, ugyanakkor a nagy nemzetközi donoroktól érkező források a költségvetésüknek mindössze 20-30 százalékát teszi ki, a fennmaradó összegeket a belföldi olvasóktól érkező adományokból és az 1 százalékos SZJA-felajánlásokból egészítik ki.

Rovatok