Index Vakbarát Hírportál

Rettegésben élnek az északír rendőrök a „monumentális” adatszivárgás után

2023. augusztus 16., szerda 20:06

Több mint tízezer Észak-Írországban szolgálatot teljesítő rendőr adatait tették néhány órára közszemlére a neten. Sokukról a barátok sem feltételezték, milyen munkát végeznek. Az emberi mulasztásnak végzetes következményei lehetnek. A leleplezett rendőrök megtorlástól félnek, néhányan fontolóra vették, hogy távoznak a testületből.

„Különösen éberek” az adatszivárgás óta – mondta a Sky News riporterének az egyik rendőr felesége. Indulás előtt minden reggel ellenőrzik az autójukat, „gyanús eszközök után kutatnak”, és mindennap más útvonalon járnak munkába.

A brit adatvédelmi biztos hivatala haladéktalanul vizsgálatot indított, miközben együttműködik az északír rendőrséggel, a PSNI-vel „a kockázat mértékének és a kockázatcsökkentő intézkedéseknek a megállapítása érdekében”.

A rendőrök személyes adatainak közzététele azért kockázatos, mert sokan fenyegetések árnyékában végzik a munkájukat, mások pedig még barátaik, sőt családjuk elől is eltitkolják, mivel foglalkoznak.

„Megdöbbentettek a történtek. Nagyon dühös vagyok” – magyarázta a rendőr felesége, aki felelősségre vonást sürget a példátlan mulasztás után.

A PSNI emberi hibával magyarázta, hogy – egy közérdekű kérésre válaszul – egy Excel-táblázatot tettek közzé a WhatDoTheyKnow oldalon. Ebben megnevezték a teljes állományt, közzétették monogramjukat, rangjukat vagy besorolásukat, munkahelyi beosztásukat, de a tisztek és civilek lakcíme szerencsére kimaradt a táblázatból.

Két óra elteltével figyeltek fel a súlyos mulasztásra, és nyomban eltávolították a nem nyilvánosságnak szánt adatokat. Azt nem tudni, kinek a kezébe kerültek. A PSNI helyettes vezetője elnézést kért az „elfogadhatatlan” hibáért.

A névtelenséget kérő rendőrfeleség megerősítette, hogy a családon és a közvetlen bizalmi körükön kívül senki sem tudott arról, hogy a férje mivel keresi a kenyerét. Emiatt még inkább változtatniuk kell az életmódjukon.

„Két kisgyermekünk is van, akiket meg kell védenünk, ami csak fokozza a félelmünket” – mondta.

A PSNI tisztjei az Egyesült Királyságban egyedülálló terrorfenyegetettséggel szembesülnek. Az elmúlt években a republikánus félkatonai csoportok célpontjai voltak. Márciusban Észak-Írországban a terrorfenyegetettség szintjét súlyosra emelték.

Kivált az álcázott, beépült rendőrök aggódnak

Az északír rendőrség szerint is „monumentális” adatvédelmi mulasztás nem az első eset. Most derült ki, hogy egy kétszáz alkalmazott nevét tartalmazó dokumentumot hetekkel korábban egyszerűen elloptak.

Belfast közelében július 6-án feltörtek egy civil autót, és elemelték a benne felejtett laptopot meg a dokumentumokat. A számítógépben is volt egy táblázat az állomány tagjairól.

Felvettük a kapcsolatot az érintett tisztekkel és alkalmazottakkal, akiket tájékoztattunk az incidensről, az adatvédelmi biztos hivatalát pedig értesítettük az adatsértésről

idézte a The Guardian Chris Todd parancsnokhelyettest a júliusi esetről.

A közvetlen fenyegetettség aggodalmat keltett, kivált a beépült rendőrök körében, akik közül néhányan máris lakhelyt váltottak. A terrorfenyegetettség szintjének emelése ugyanis támadásokat valószínűsít.

A rendőrök élete forog kockán

„Milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy megvédjék a kollégákat?” – tette fel a kérdést Liam Kelly, az északír rendőri szövetség elnöke, a volt igazságügyi miniszter pedig arra figyelmeztetett, hogy miközben a rendőrök félelemben élnek, a családtagjaik is „veszélybe kerültek”.

Naomi Long szerint szinte lehetetlen lesz eltüntetni az adatszivárgás digitális nyomait.

Nem kizárt, hogy néhány érzékeny beosztásban dolgozó tisztnek posztot kell váltania, és hazaköltöznie, ha „az információik olyan emberek kezébe kerültek, akik kárt akarnak okozni” – nyilatkozta Kelly az ír RTÉ műsorszolgáltatónak.

Gerry Kelly, a Sinn Féin képviselője szerint az adatszivárgás életeket sodorhat veszélybe.

Ezt bizonyítja, hogy februárban az észak-írországi Omagh városában az Új IRA nevű republikánus, britellenes milícia lőtt egy magas rangú rendőrre. John Caldwell nyomozó főfelügyelőt gyerekek, köztük saját fia szeme láttára, egy ifjúsági sportlétesítménynél érte a lőfegyveres támadás, amelyben a rendőrtiszt életveszélyesen megsebesült.

(Borítókép: Andrew Matthews / PA Images / Getty Images)

Rovatok