Index Vakbarát Hírportál

Közel a megállapodás a hollywoodi filmes sztrájkban?

2023. augusztus 16., szerda 12:28

A hónapok óta tartó tüntetések, tiltakozások után jelentős előrelépés jöhet a sztrájk lezárását illetően. A hollywoodi írók várhatóan a héten válaszolnak a stúdiók legújabb szerződésjavaslatára – állítja két megbízható forrás.

Az egyik forrás szerint az amerikai Írószövetség (WGA) tárgyalócsapata a hétvégét azzal töltötte, hogy áttekintette a vezető stúdiókat és streamingszolgáltatókat képviselő Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségének (AMPTP) javaslatát – írta a Reuters. A héten aztán – több mint 100 nap után – ismét egy asztalhoz ülhetnek a felek – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő forrás.

Egy másik forrás azt mondta a brit hírügynökségnek, a stúdiók beleegyeztek abba, hogy forgatókönyveket kizárólag csak ember írhasson, és ne mesterséges intelligencia, valamint hogy ez fel legyen tüntetve a produkciók esetében. A Bloomberg értesülése szerint a cégek megegyeztek abban is, hogy megosztják hozzáférésüket a nézettségi adatokhoz, így az írók is pontosan látják, mennyire népszerű az általuk írt sorozat. A stúdiók megállapodási javaslatainak további részleteit azonban nem osztották meg.

Nem kell a tárgyalásokról spekulációkat gyártani, és lépésről lépésre kielemezni azokat. Majd kellő időben tájékoztatunk mindenkit, ha a megbeszélések már a végső szakaszban lesznek

– írta egy kör-e-mailban a WGA tárgyalóbizottsága a tagjainak.

Az írók május 2-án léptek sztrájkba vélt alulfizetettségük és a streamingszolgáltatók, valamint a mesterséges intelligencia filmiparon belüli egyre rohamosabb terjedése miatt. Ezt követően júliusban a színészeket tömörítő érdekvédelmi szervezet, a SAG-AFTRA is csatlakozott az írókhoz, aminek eredményeként gyakorlatilag majdnem leállt a film- és sorozatgyártás egész Hollywoodban.

A több mint három hónapja tartó sztrájk miatti bevételkiesések arra késztették az álomgyár nagy stúdióinak vezetőit, hogy leüljenek tárgyalni a szakszervezetekkel. Korábban már az Index beszámolt a sztrájk alakulásáról.

Rovatok