Index Vakbarát Hírportál

Legalizálni akarják a marihuánát Németországban

2023. augusztus 16., szerda 15:17

A német kormány azt javasolta a törvényhozásnak, hogy a marihuána termesztése és fogyasztása legyen legális az országban ellenőrzött keretek között.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy a kormányuk a marihuána termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását javasolta – írja az MTI.

A tervezett új szabályok szerint a marihuána fogyasztása 18 éven felül lesz legális, valamint a felnőttek legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, kizárólag saját fogyasztásra.

A javaslat szerint a kannabisz birtoklása 25 grammig nem büntetendő, és az úgynevezett kannabiszklubok egyszerre legfeljebb 25 gramm, havonta összesen 50 gramm kannabiszt értékesíthetnek tagjaiknak.

A javaslatot idén el is fogadhatja a törvényhozás.

Lauterbach elmondta, hogy az utóbbi években folyamatosan növekedett a marihuána fogyasztása, az ezzel kapcsolatos bűncselekmények egyre inkább megterhelik az igazságszolgáltatási rendszert, továbbá a feketepiacon ismeretlen vagy veszélyes anyagokkal kevert termékek terjedtek el.

A legfőbb cél a feketepiac visszaszorítása, az igazságszolgáltatási rendszer tehermentesítése és a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése. A 18 év alattiaknak továbbra is szigorúan tilos, a 18–21 év közöttieknek pedig korlátozottan legális a kannabisz fogyasztása

– tette hozzá Lauterbach. Hangsúlyozta, hogy a marihuánafogyasztás ugyan szigorú korlátok között szabad lesz, de ettől még veszélyes marad.

Rovatok