Index Vakbarát Hírportál

Lemészároltak több mint egy tucat katonát Nigerben

2023. augusztus 16., szerda 13:51

Legalább 17 nigeri katona vesztette életét a támadásban a mali határ közelében – közölte az afrikai ország védelmi minisztériuma.

Közleményük szerint a Nigériai Fegyveres Erők (FAN) az ország északkeleti részén állomásozó különítménye terrorista rajtaütés áldozata lett. A jelentések szerint további húsz katona megsérült, őket mind a nigeri főváros katonai kórházába vitték.

A hadsereg tájékoztatása szerint ezzel együtt több mint 100 támadót „semlegesítettek” a hadsereg alakulatai – írta az Aljazeera.

Az elmúlt évtizedben Mali középső része, Burkina Faso északi területe és Niger nyugati régiója az al-Káida és a felbomlott Iszlám Állam fegyveres csoportjainak gyülekezőhelyévé vált a Száhel-övezetben. Az iszlamista fegyveresek gyakran hajtanak végre váratlan támadásokat a három állam reguláris egységei ellen.

Mindhárom afrikai országban katonai hatalomátvételek zajlottak 2020 óta. Legutóbb júliusban Nigerben volt puccs, amikor is elmozdították hatalmából Mohamed Bazoum elnököt. Ez az afrikai kontinensen már a 9. olyan puccskísérlet, amely sikeresen ért véget, mert a katonai junta véglegesen átvette a hatalmat az ország korábbi kormányától.

Rovatok