Index Vakbarát Hírportál

Nem csitulnak az indulatok a kárpátaljai magyar iskola élére kinevezett ukrán igazgató ügye körül

2023. augusztus 16., szerda 17:04

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozik amiatt, hogy a munkácsi magyar iskola élére ukrán nemzetiségű, a magyar közösséghez nem kötődő igazgatót nevezett ki a Munkácsi Városi Tanács.

A KMKSZ elnöksége „sajnálatosnak tartja, hogy miközben folyik a bírósági eljárás a II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának indokolatlan felmentése ügyében, a Munkácsi Városi Tanács új igazgatót nevezett ki az iskola élére”.

A legnagyobb magyar érdekvédelmi szervezet elnöksége szerint „elfogadhatatlan az is, hogy az új, az intézményhez és a közösséghez semmilyen módon nem kötődő igazgató kinevezését ultimátumszerűen, a kollektívával, a szülőkkel és a társadalmi szervezetekkel való konzultáció nélkül hajtották végre”.

A kinevezés módja „megkérdőjelezi a városvezetés szándékait a középiskola magyar tannyelvű oktatásának megőrzésével kapcsolatban” – áll a KMKSZ elnökségének az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola korábbi igazgatóját, Schink Istvánt idén január 17-én a munkácsi kistérség több, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőjével együtt menesztették. Az ügyben jelenleg is tart a bírósági eljárás, emellett egy friss rendeletre hivatkozva az ukrán rendőrség több közintézményről is eltávolította a magyar zászlókat.

Az ügyben akkor a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Munkácsi Alapszervezete nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták „úgy vélik a jelenlegi helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést, ezért a döntés azonnali felülvizsgálatát szorgalmazzák”. 

Az iskola élére augusztus 15-én kinevezett Marija Pauk korábban az egyik munkácsi óvoda igazgatója volt.

Rovatok