Index Vakbarát Hírportál

Vásárhelyi Mária: Tusványos is részben a Soros Alapítványnak volt köszönhető

2023. augusztus 16., szerda 11:58 | aznap frissítve

Vásárhelyi Mária szociológus volt a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának vendége, aki több fontos magyar programot is megnevezett, amelyek Soros György alapítványának voltak köszönhetők. Ezek közé sorolta például a Tusnádfürdői Szabadegyetem és Tábor megszervezését is. Szerinte máshol is üldözik a Soros-alapítványokat, főleg, „ha egy autoriter vezető félti a hatalmát a demokratikus törekvésektől”.

Mint azt sajtóértesülések alapján megírtuk, szinte teljesen kivonul Európából a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványai, mert az Európai Unió és a tagállamok kormányai sok pénzt költenek azokra a projektekre, amelyekre az OSF is. 

Azonban később kiderült, mégsem vonul ki teljesen az Európai Unióból a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványai (Open Society Foundations). Az OSF közölte, hogy csupán újraszervezik a munkájukat, és az átszervezés nem csak a szervezet európai ágát érinti. 

Rév István, a Közép-európai Egyetemen (CEU) működő Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) igazgatója elmondta, hogy az OSF kivonulása a CEU Budapesten maradt részlegét és az archívumot semmilyen formában nem érinti. 

Van-e egyetlen olyan magyar állampolgár, akinek jobb lett az élete attól, hogy a kormány elüldözte Magyarországról a Nyílt Társadalom Alapítványok által fenntartott CEU-t?

– tette fel a kérdést a hírrel kapcsolatban Vásárhelyi Mária szociológus a Klubrádió műsorában. 

Vásárhelyi Mária szociológus a műsorban felvázolt néhányat a Nyílt Társadalom Alapítványok tevékenységéből az iskolatejprogramtól kezdve a romák társadalmi felzárkóztatásán át egészen az utólag visszájára elsülő Fidesz finanszírozásáig.

A ’90-es évek elején a Tusnádfürdői Szabadegyetem és Tábor megszervezése is részben a Soros Alapítványnak volt köszönhető. Ezt a rendezvényt ma úgy ismerjük, hogy Tusványos

– fogalmazott Vásárhelyi.

Továbbá kiderült, a Századvég Kiadó is részesült a Nyílt Társadalom támogatásából: „Édesapám könyvtárában sorakoznak azok a könyvek, amelyekben Schmidt Mária, Orbán Viktor, Szájer József köszönetet mondanak a Soros Alapítványnak a támogatásért” – tette hozzá.

„Ugyanakkor számos más országban is üldözik a Soros-alapítványokat: az Egyesült Államokban (Donald) Trump és a republikánusok, Oroszországban (Vlagyimir) Putyin, Izraelben pedig az ultraortodox fordulat utáni már-már antiszemitának nevezik” – emelte ki Vásárhelyi. Szerinte ezekben a példákban az a közös, hogy egy autoriter vezető félti a hatalmát a demokratikus törekvéseket végrehajtó Soros-alapítványoktól.

Mind-mind teljesen öncélú és kizárólag a hatalmi kontroll és önkény kifejeződései anélkül, hogy ezek bármilyen szinten szolgálnák a magyar társadalom érdekeit, pontosan ellentétesek mindazzal, ami ennek a társadalomnak az érdeke

– értékelte Vásárhelyi a magyar példát. 

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatják meg.

Rovatok