Index Vakbarát Hírportál

Nincs paradicsom a hamburgerhez a gyorsétteremláncoknál Indiában

2023. augusztus 17., csütörtök 16:52

A McDonald’s után a Burger King is megválik a paradicsomtól Indiában.

A McDonald’s után most a Burger King is úgy döntött, nem ad paradicsomot indiai egységeiben, mivel a gyorsétteremláncoknál drasztikusan drágultak az alapanyagárak – tudósított a CNN.

A múlt hónapban a McDonald’s jelentette be, hogy az országszerte uralkodó hiány, valamint az áru minőségi kifogásai miatt számos éttermében ideiglenesen eltávolítja a paradicsomot a hamburgerekből. A napokban a rivális Burger King nyilatkozott hasonlóképpen.

A gyorsétteremlánc weboldalán biztosította a vásárlókat arról, hogy a paradicsom hamarosan visszakerül a kínálatba, valamint hozzátették, hogy a rivális McDonald’shoz hasonlóan náluk is a paradicsomtermés minőségének problémái miatt kellett meghozni ezt a döntést. Az azonban nem világos, hogy a paradicsom eltávolítása az állam összes vagy csak néhány egységre igaz. Burger King döntése azután született, hogy az indiai jegybank 5,4 százalékra emelte az idei pénzügyi évre vonatkozó inflációs előrejelzését a korábbi 5,1 százalékról, arra hivatkozva, hogy a világ legnépesebb országában egyes élelmiszerek ára (különösen a zöldségfélék, élén a paradicsommal) jelentősen drágultak az infláció nyomán.

Az indiai konyha elengedhetetlen összetevője a paradicsom, ugyanakkor ez az alapanyag egyre inkább megfizethetetlen az átlagember számára. Bár az árak némileg mérséklődtek augusztusban, a gazdák és mezőgazdasági szakértők szerint a zöldség ára Indiában több mint 400 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapokban, ami a tikkasztó hőség és a heves esőzések miatti terméskiesésnek volt köszönhető.

A fogyasztóvédelmi minisztérium adatai szerint az indiai fővárosában, Újdelhiben jelenleg egy kilogramm paradicsom 107 rúpiába kerül, ami megdöbbentő emelkedés januárhoz képest, amikor még csak 27 rúpia volt. A túlzottan elszállt árak nagyrészt az éghajlatváltozással összefüggő szélsőséges időjárásnak tudhatók be – mondta a Tata-Cornell Mezőgazdasági és Táplálkozási Intézet munkatársa.

A szakértő szerint a természeti csapások után az országnak csak néhány déli régiója maradt alkalmas arra, hogy ismét paradicsomot tudjanak termeszteni a nyári hónapokban.

Rovatok