Index Vakbarát Hírportál

Új törvényt hoznak az olaszok a migráció elleni harcban

2023. augusztus 17., csütörtök 13:47

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter több, az ország biztonságát fenyegető, veszélyes, illegális bevándorlót toloncolna ki, amihez további anyagi és humán erőforrás bevonását sürgeti.

Az Il Giornale olasz napilap idézte a belügyminiszter szavait, aki szerint

államunk biztonsága egyben saját befektetésünk a jövőbe! Szeretnénk megelőzni az elmúlt időszakban megsokasodott, bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket, melyek a közelmúltban gyakran tragédiával végződtek.

Az elmúlt időszakban az olasz média többször számolt be illegálisan Olaszországban tartózkodó menekültek által elkövetett bűncselekményekről, volt, amelyik halálos áldozatot is követelt. A Rai News24 állami televízió nemrégiben arról tudósított, hogy egy 61 éves nő vesztette életét Rovereto városában. Előzőleg egy 2006 óta az országban élő nigériai illegális bevándorló súlyosan bántalmazta. A múlt héten a SkyTG24 hírcsatorna közlése szerint a lombardiai régió egyik városában közlekedő vonaton történt incidensről tettek közzé felkavaró felvételeket. Ezeken az látható, hogy két közép-afrikai fiatal machetével támadt egy kiskorúra.

Matteo Piantedosi szeptemberig új módszert akar bevezetni, amely az országban illegálisan tartózkodó, büntetett előéletűek visszatoloncolását érintené. A belügyminiszter kiemelte, hogy az év első felében már így is 30 százalékkal nőtt a kitoloncolások száma, és ezt az arányt a kormány a kiutasítási eljárások felgyorsításával tovább akarja növelni. Hozzátette, hogy a statisztikák szerint Algériából, Líbiából és Törökországból érkeznek a legtöbben.

Túlterheltek Olaszország tengerparti határszakaszai

Az elmúlt időszakban egyre több őrizetbe vétel és gyorsított eljárás volt azokkal az emberkereskedőkkel szemben, akik az illegális bevándorlók hajóit a határig kísérték. Egy új törvény szerint ezt a cselekményt hivatalosan már kalózkodásnak minősítik, mely akár tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Ez alapján a rendelkezés alapján a térségben mentést végző civilek hajói immáron az olasz parti őrség felügyelete alatt működnek.

Bizakodásra ad okot, hogy az olasz parlamentben májusban elfogadták az Európában nagy visszhangot kiváltó Cutro-dekrétumot, mely korlátozza a nemzetközi védelmi státusz használatát, és további jelentős szigorításokat tartalmaz a menekültek jogait illetően.

Az elmúlt pár napban – a belügyminisztérium közlése szerint – 1300 migráns ért partot Olaszországban, és ez a szám már az év első felében megduplázódott az előző évhez képest. A statisztikák szerint jelentős részük nem jogosult menekültstátuszra, sem egyéb speciális védelemre, de mire tartózkodásuk hivatalosan is illegálisnak minősülne, addigra elhagyják a befogadóközpontokat. Innentől gyakorlatilag felszívódnak és láthatatlanok lesznek a hatóságok számára. Ez pedig azt jelenti, hogy nincsenek törvényesen az országban, tehát munkát sem vállalhatnak, így a bűnözés lesz nagy részük számára az egyetlen megoldás a létfenntartásra.

Az illegálisan az országban tartózkodó menekültek száma egyre nő, főleg a Földközi-tenger és a balkáni migrációs útvonal számít közkedveltnek a bevándorlók között. Mint arról beszámoltunk, idén az Olaszországban partra szállt migránsok száma már több mint 83 ezer volt. Ez a szám tavaly 34 ezer körül volt, míg 2021-ben csak 25 ezer menekültről számoltak be.

Rovatok