Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Támogatunk mindent, ami végre békét hozhat

2023. augusztus 17., csütörtök 15:41

Magyarország támogatja Türkmenisztán javaslatát az ENSZ-ben a Globális Biztonsági Stratégia kidolgozására, „mert mi támogatunk mindent, ami végre békét hozhat a világ bármely pontján, kiváltképp a szomszédunkban” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután telefonon egyeztetett Rashid Meredov türkmén külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter szerint ha van olyan időszak, amikor az ENSZ Alapokmányának és az ott megfogalmazott céloknak érvényt kell szerezni, akkor a mostani bizony olyan.

Mi, magyarok is – sajnos a világ számos nemzetével együtt – közvetlenül tapasztaljuk a háború jelentette kihívásokat és szenvedést. Az ENSZ-ben most fontos (lenne) minden olyan kezdeményezés, amely az Alapokmány megerősítését, a fegyveres konfliktusok békés, politikai úton történő rendezését, a háborúk megelőzésére irányuló diplomáciai erőfeszítések támogatását tűzi ki célul 

– írta Szijjártó Péter.

Hozzátette, Türkmenisztán mindezen gondolatok mentén tesz javaslatot az ENSZ-ben a Globális Biztonsági Stratégia kidolgozására, melyet Magyarország támogat. Mert mi támogatunk mindent, ami végre békét hozhat a világ bármely pontján, kiváltképp a szomszédunkban.

„Ma mindezt megerősítettem Rashid Meredov türkmén külügyminiszter-kollégának telefonbeszélgetésünk során” – írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Rovatok