Index Vakbarát Hírportál

Vád alá helyezték a szlovák titkosszolgálat vezetőjét

2023. augusztus 17., csütörtök 19:45

Hivatali visszaélés, valamint bűnszervezet létrehozásának gyanújával vád alá helyezték a szlovák titkosszolgálat (SIS) vezetőjét – jelentette be Stefan Hamran országos rendőrfőkapitány Pozsonyban.

Roman Alac mellett több magas rangú tisztségviselőt is vád alá helyeztek, köztük hivatali elődjét, Vladimír Pcolinskyt és a nemzeti biztonsági hatóság igazgatóját, Roman Konecnyt is.

Ódor Lajos megbízott szlovák kormányfő péntekre rendkívüli tanácskozásra összehívta Szlovákia nemzetbiztonsági tanácsát.

Stefan Hamran országos rendőrfőkapitány csütörtökön azt mondta, Pcolinsky, valamint utódja, Alac is részese lehetett annak a bűnszervezetnek, amelynek célja a NAKA nyomozóinak lejáratása volt – írja az ujszo.com.

A gyanúsítottak listáján szerepel Peter Kosc befolyásos vállalkozó is, állítólag ő állhatott a bűnszervezet egyik vezető pozíciójában.

Eljárás indult továbbá a NAKA egyik volt nyomozója, Jan Kalavsky ellen is, akinek fontos szerepe volt a szlovák rendőrháborúban.

Kalavskyt egyébként nemrégiben információk kiszivárogtatása és korrupció bűntette miatt hétévnyi szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Jelenleg Bosznia-Hercegovinában tartózkodik, az ottani hatóságok egyelőre nem adták ki őt a szlovák félnek.

Rovatok