Index Vakbarát Hírportál

Az uniós csatlakozás reményében az alkotmányát is módosíthatja Észak-Macedónia

2023. augusztus 18., péntek 21:16

Pénteken a szkopjei parlament Észak-Macedónia alkotmányának módosításáról dönt. Az alkotmánymódosításra azért van szükség, hogy az ország könnyebben és gyorsabban tudjon haladni az európai integráció folyamatában.

Észak-Macedóniával 2023 júliusában kezdődtek meg az uniós csatlakozási tárgyalások, aminek érdekében az ország 2019-ben módosította alkotmányát, és Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, hogy lezárjon egy sok éves vitát Görögországgal – írja az MTI.

Most újabb alkotmánymódosításra van szükség, hiszen az egyik Európai Uniós tagállam, Bulgária a bolgár kisebbség alkotmányos elismerését követelte a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételeként.

A mostani módosítás értelmében az alaptörvénybe az eddig is belefoglalt nemzetiségek mellé bekerül a bolgár, a horvát, a montenegrói, a szlovén, a zsidó és az egyiptomi is.

Az alkotmánymódosításhoz 80 politikus igenlő szavazatára van szükség, a kormánynak viszont nincs ekkora támogatottsága, így néhány ellenzéki képviselőt is meg kell győzniük. A legnagyobb ellenzéki párt már bejelentette, hogy ők nem támogatják a javaslatot.

A parlamenti képviselők az állampolgárokat képviselik, az állampolgárok pedig az EU-ban akarnak élni

– mondta Dimitar Kovacsevszki kormányfő.

Rovatok