Index Vakbarát Hírportál

Olyan sokáig élt az aranyhal, hogy beleőszült

2023. augusztus 18., péntek 15:06

North Yorkshire-ben élt a világ legidősebb aranyhala, egészen 1999 augusztusáig. A brit származású Hilda Hand és fia gondoskodtak Tish-ről az aranyhalról, aki különlegesen hosszú ideig élt.

1999-ben pusztult el a világ legidősebb aranyhala Tish, aki kezdetben egy társával, Tosh-sal élt egy akváriumban, a hal azonban 1976-ban magára hagyta Tish-t. Egy közönséges aranyhal általában 10-15 évig él, Handék aranyhalai azonban mindketten túlteljesítették ezt az átlagéletkort – írja a pecaverzum.

Tosh, aki 1976-ban pusztult el, 19 évet élt, Tish azonban minden elképzelést felülmúlt a maga 43 évével. Jól tartott aranyhal volt, egészségesen táplálták és mindig stresszmentes, nyugodt körülményeket biztosítottak számára.

A Guinness-bizottság 1998-ban hivatalosan is a világ legidősebb aranyhalává nyilvánította.

Az idősödés jelei, a kishal utolsó éveiben már elkezdtek mutatkozni, mindent sokkal lassabban csinált mint korábban, valamint

különleges arany színét is kezdte elveszíteni, pikkelyei szépen lassan megszürkültek.

Léteznek mendemondák 50 éves halakról is, de hivatalos dokumentum híján Tish verhetetlenül őrzi címét mint a legidősebb aranyhal a világon, annak ellenére, hogy már 24 éve elpusztult. 

Rovatok