Index Vakbarát Hírportál

Nem vették észre, hogy egy tolvajt alkalmaznak

2023. augusztus 18., péntek 12:56

A British Museum csütörtöki közleményében az állt, becsléseik szerint 3000 tárgy tűnhetett el raktárszobájukból, a dolgozót elbocsátották. Egy antikvitás-szakértő már három évvel ezelőtt figyelmeztette a múzeumot, hogy az egyik dolgozó ókori tárgyakat árul az interneten, de a múzeum vezetősége nem hallgatott rá.

Időszámításunk előtt 1500-ból származó műkincseknek veszett nyoma a British Museum raktárából. Ezek a tárgyak nem voltak kiállítva, főként kutatómunkákhoz használták őket – hangzott el az Inforádióban.

A vezetőség feltételezései szerint még az idei év előtt tűnhettek el a tárgyak egy viszonylag hosszú időszak során.

Eltűntek, ellopták és megrongálták

– jelentette ki a múzeum vezetősége, és megígérték, visszaszerzik az elvitt értékeket.

Mivel egy szakértő már három évvel korábban, 2020-ban figyelmeztette a British Museumot a lopások valószínűségéről, így az eset hanyagságra és szervezetlenségre utal, ami nagy felháborodást keltett a közvéleményben.

A tolvaj a múzeum által nem regisztrált tárgyakat árult leginkább, így esélytelen lett volna bebizonyítani, hogy azokat a múzeumból emelték el. A csaló lebukását végül az segítette, hogy a British Museum észrevette, hogy 

eBay-felhasználóneve hasonít az illető valódi nevéhez, továbbá PayPal-számlája a múzeumban dolgozó személy e-mail-címéhez kapcsolódott. 

A tolvaj eladót a gyanakvó szakértő kereste fel, és kérdőre vonta értéktárgyaival kapcsolatban. A személy tagadta, hogy a múzeum dolgozója lett volna, és azt mondta, az aukciós platform összekeverhette az eladók neveit.

A múzeum hivatalosan szerdán jelentette be, hogy elbocsátották a tolvaj dolgozót, valamint Hartwig Fisher múzeumigazgató bocsánatot is kért a műkincsek elvesztéséért. George Osbourne volt pénzügyminiszter és a múzeum jelenlegi elnöke vizsgálatot rendelt el az ügyben, és fokozta a British Museum biztonsági intézkedéseit.

Rovatok