Index Vakbarát Hírportál

Egy éttermi dolgozó miatt robbant ki a norovírusjárvány, több százan betegedtek meg

2023. augusztus 18., péntek 07:56

Kiderült, hogyan robbant ki a több száz embert megfertőző norovírusjárvány 2022-ben Illinois-ban. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ csütörtökön közzétett jelentése szerint egy beteg éttermi dolgozó terjesztette el a betegséget, aki kesztyű nélkül nyúlt a kiadott ételekhez.

A jelentés az Illinois állambeli Tazewell megyében kitört járványt vizsgálta, amelynek során 317 ember betegedett meg, akik mindannyian ugyanabban az étteremben ettek 2022. november 19. és november 26. között – írja az ABC.

A Tazewelli Egészségügyi Hivatal és az Illinois-i Közegészségügyi Hivatal nyomozói arra a következtetésre jutottak, hogy a járvány kitörését valószínűleg az étterem beteg alkalmazottja okozta, aki az ételkészítés során kesztyű nélkül érintkezett a salátával, a feltétekkel és öntetekkel. Az illető a hányásos tünetek jelentkezése után egy nappal is dolgozott.

Az étterem vendégeinek online kérdőívet küldtek, és arról kérdezték őket, hogy milyen ételeket fogyasztottak és milyen tüneteket tapasztaltak.

A leggyakoribb tünet a hányás volt, melyről a vendégek 84 százaléka számolt be. Hányingert a vendégek 80 százaléka, míg hasmenést 68 százalékuk kapott az étteremben tett látogatásuk után. Az egyéb tünetek között izomfájdalom, hidegrázás, hasi görcsök és láz is szerepeltek.

A kérdőívre adott válaszok alapján a norovírusjárvány forrása végső soron a saláta volt.

A betegek közül heten kerültek sürgősségire, öten pedig járóbeteg-ellátást kaptak. Kórházi kezelésre senki sem szorult és haláleset sem történt.

Rovatok