Index Vakbarát Hírportál

A Nyugat is kezd lemondani Ukrajna ellentámadásának sikeréről

2023. augusztus 18., péntek 10:42

Az amerikai hírszerzés úgy értékeli, hogy Ukrajna ellentámadása nem fogja elérni a kulcsfontosságú délkeleti Melitopol várost – tudta meg a forrásaitól a The Washington Post. Ha valóban így lesz, akkor Kijev legfőbb célja – hogy elvágja az orosz csapatokat a Krímtől – is meghiúsul.

Az ukrán erők jelenleg Robotine városából nyomulnak Melitopol felé, de kilométerek választják el őket a céljuktól – közölték amerikai tisztviselők. A jelentést amerikai, nyugati és ukrán tisztviselők névtelenség mellett kommentálták a The New York Postnak.

Melitopol kulcsfontosságú Ukrajna ellentámadása szempontjából, mivel ez a város tekinthető a Krím bejáratának. A város két fontos autópálya és egy vasútvonal kereszteződésében fekszik, amelyek lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonákat és felszerelést szállítson a félszigetről a dél-ukrajnai területekre.

Ukrajna június elején indította el az ellentámadást. A harcok első hetében Ukrajna jelentős veszteségeket szenvedett Oroszország jól felkészült védelmével szemben, annak ellenére, hogy rengeteg újonnan szerzett nyugati fegyverrel voltak felszerelve, köztük az amerikai Bradley harcjárművekkel, a német Leopard 2 harckocsikkal és speciális aknamentesítő járművekkel.

Az amerikai, a brit és az ukrán hadsereg közös hadgyakorlatai előre látták a veszteségeket, de Kijev úgy volt vele, hogy elfogadja a veszteségeket mint az orosz fő védelmi vonal áttörésének árát

– fejtették ki az amerikai és nyugati tisztviselők.

Taktikát váltottak az ukránok

Ukrajna a közelmúltban áttért arra a taktikára, hogy kisebb egységekre támaszkodva nyomult előre a front különböző területein – ezzel némi előnyt szerezve. Több tartalékos egységet is a frontra vezényelt, de még mindig nem sikerült áttörnie Oroszország fő védelmi vonalát.

Oroszországnak három fő védelmi vonala van ott, majd utána megerősített városok. Nem az a kérdés, hogy Ukrajna át tud-e törni ezek közül egyet vagy kettőt, hanem az, hogy át tudja-e törni mindhármat, és lesz-e elég ereje ahhoz, hogy valamilyen jelentős célt érjen el

– fogalmazott a The Washington Post egyik forrása.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában korábban azt mondta, szerinte az ukránok által eddig elért eredmények nem elégségesek ahhoz, hogy rávegyék Putyint a béketárgyalások megkezdésére, az idő azonban Oroszországnak kedvez. Ha a konfliktus elhúzódik az amerikai elnökválasztásokig, és ott republikánus győzelem születik, akkor – mint kifejtette – csökkenhet Ukrajna finanszírozása, ami Oroszország győzelme felé irányíthatja a háború menetét.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok