Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor barátja szerint államcsínyt kísérelnek meg Szlovákiában

2023. augusztus 18., péntek 18:04

Szlovákiában több személy ellen is eljárást indított a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, a NAKA. Robert Fico, a Smer párt vezetője szerint rendőrpuccs zajlik Szlovákiában. Ódor Lajos miniszterelnök összehívta a biztonsági tanácsot.

Egy héttel ezelőtt a volt rendőrfőkapitány, most a szlovák titkosszolgálat jelenlegi (Michal Alac) és volt vezetője (Vladimir Pcolinsky) továbbá Peter Kosc vállalkozó, Jan Kalavsky, a NAKA volt munkatársa, és Martin Ciriak, a titkosszolgálat volt munkatársa ellen indított eljárást a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség – írja az Infostart pozsonyi tudósítója. 

A gyanú szerint az általuk fenntartott bűnszervezet igyekezett megnehezíteni vagy megakadályozni egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását, illetve azt a benyomást kelteni, hogy a NAKA nyomozói manipulálják a tanúvallomásokat. 

Michal Alac, a titkosszolgálat igazgatója külföldi szolgálati útján a sajtóból értesült arról, hogy eljárást indítottak ellene, útját megszakítva ezért hazautazott Szlovákiába. A legerősebb ellenzéki párt, a Smer elnöke, Robert Fico reagált a NAKA akciójára, szerinte rendőrpuccs zajlik Szlovákiában:

Ez az állam megdöntésére tett kísérlet. Hatalomátvétel hat héttel a parlamenti választás előtt

– jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy a legsúlyosabb államellenes bűncselekmények elkövetésének gyanújáról van szó, ezért büntetőjogilag is felelősségre kell vonni ennek az államcsínynek a résztvevőit.

Ódor Lajos miniszterelnök péntek reggelre összehívta a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát, és egyben visszautasította, hogy bármilyen módon beavatkozna a rendőrség munkájába. A kormányfő szerint fontos, hogy jelen helyzetben mindenki megőrizze a hidegvérét, és ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket. A biztonsági tanács ülésén Zuzana Caputova köztársasági elnök leszögezte, nincsen rendőrpuccs Szlovákiában.

Az államfő hangsúlyozta, politikai beavatkozásra és a rendőrség felelősségre vonására azután kerülhet sor, ha az ügyészség és a bíróság megállapítja, hogy a büntetőeljárások megalapozatlanok voltak.

Rovatok