Index Vakbarát Hírportál

Istenkáromlás gyanújával tartóztattak le keresztényeket Pakisztánban

2023. augusztus 18., péntek 12:23

Pandzsáb tartomány rendőrségi szóvivője pénteken bejelentette, a pakisztáni rendőrség istenkáromlás gyanújával letartóztatott két keresztényt. Ezt alig néhány nappal azt követően tette, hogy hasonló gyanú miatt több ezer fős muszlim tömeg támadt keresztény hívőkre az ország keleti részén.

A tartományban lévő Dzsaranvalában elkövetett, az utóbbi évek egyik legbrutálisabb, keresztényekkel szembeni támadásában senki sem halt meg, a város keresztény negyedében élő hívek még a zűrzavar elején biztonságos helyre tudtak menekülni. A történtek miatt a városvezetés csütörtökön elrendelte az iskolák és üzletek zárva tartását, valamint ritkított menetrenddel járnak a tömegközlekedési eszközök.

A tömeg azzal vádolt két keresztényt, hogy megszentségtelenítették a Koránt.

Ugyancsak pénteken Anvár-ul Hak Kakar ügyvivő miniszterelnök a kabinet első ülésén leszögezte, a kisebbségeket mindenáron meg kell védeni, és ígéretet tett, hogy fellépnek azok ellen, akik bármilyen módon részt vettek az erőszakcselekményekben.

Nem lesz kivételezés

– szögezte le.

Pakisztánban az istenkáromlás miatt halálbüntetés is kiszabható, és bár e vád miatt nem végeztek ki senkit, az országban nem ritkák a halálos kimenetű lincselések blaszfémia gyanúja esetében.

Jogvédő szervezetek szerint az istenkáromlás vádját gyakran vallási kisebbségek megfélemlítésére és személyes leszámolásra is felhasználják.

Kiemelték továbbá, hogy jelenleg is több százan vannak börtönben istenkáromlás gyanúja miatt, a bíróságok pedig nem mernek ítéletet hozni az ezzel kapcsolatos ügyekben, attól félve, hogy engedékenységgel vádolják őket, írja az MTI.

Rovatok