Index Vakbarát Hírportál

Hamis tanúzás miatt emeltek vádat a volt osztrák kancellár ellen

2023. augusztus 18., péntek 14:20

A parlament előtt tett hamis tanúvallomása miatt vádat emelt Sebastian Kurz volt osztrák kancellár ellen a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA).

A vádemelés a 36 éves politikusnak azon kijelentéseivel kapcsolatos, amelyeket az osztrák parlament által létrehozott vizsgálóbizottság előtt tett az állami vagyonkezelő vezetőinek kinevezése ügyében.

Az ügyészség feltételezi, hogy komoly szerepe volt Thomas Schmid kinevezésében

A bizottságban Kurz 2020 júniusában alábecsülte saját szerepét a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) vezetőjének, Thomas Schmidnek a kinevezésében. Akkori nyilatkozata szerint a kinevezésről előzetesen tájékoztatták, de amúgy nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában.

A chat- (csevegő-) üzenetek alapján azonban az ügyészség feltételezi, hogy a volt miniszterelnök nagyon is részt vett a tisztségviselők kiválasztásában.

A jelek szerint Kurz és Schmid a kérdésben legkésőbb 2017 közepétől rendszeresen eszmét cserélt. Ezt a vádat Kurz mindig is hevesen cáfolta.

Októberben lesz az első tárgyalás

A WKStA 2021 tavasza óta nyomozott Kurz ellen hamis tanúvallomás gyanújával. A hatóság szerint a vádbeli bűncselekmény büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés. A bírósági tárgyalás első napját október 18-ra tűzték ki, három tárgyalási napot terveznek, az ítélethirdetést október 23-ra tervezik.

A vádemelés hírére reagálva az X közösségi platformon Sebastian Kurz hamisnak nevezte a vádakat, és azt mondta, „alig várja, hogy napvilágra kerüljön az igazság, és a bíróság előtt is bizonyítást nyerjen a vádak alaptalansága”.

Egy másik, még vizsgálat alatt lévő ügyben azzal gyanúsítják a volt osztrák kormányfőt, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszírozott népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat.

Nemrégiben Sebastian Kurzot is meghívták az MCC Fesztre, ahol többek között arról is beszélt, milyen volt a közös munka Orbán Viktorral és Angela Merkellel, illetve felfedte, milyen szerepe lehet Magyarországnak az új világban, származott-e hátránya a fiatalságából, és tervezi-e, hogy visszatér a politikai porondra.

Rovatok