Index Vakbarát Hírportál

Rendszerhiba: fedezet nélkül is ontották a pénzt az ír bankautomaták

2023. augusztus 19., szombat 10:14

Egy informatikai hiba folytán a Bank of Ireland ügyfelei készpénzt vehettek fel bankautomatákból. Még akkor is, ha kiürült a számlájuk.

Volt, ahol tömött sorokban várakoztak a kifizetésre. Miután a pénzintézet felfigyelt a példa nélküli bakira, rendőröket, a Garda tagjait állították az ATM-ek elé, megakadályozandó a jogosulatlan pénzfelvételt.

Egyesek azt állították, hogy ezer eurót, csaknem 390 ezer forintot sikerült átmenteniük digitális számlájukra. A bank arra figyelmeztette ügyfeleit, minden tranzakcióval terhelni fogják a számlatulajdonosokat.

A Bank of Ireland online applikációjának súlyos hibája tette lehetővé, hogy a kliensek pénzt utaljanak át, majd felvegyék egy bankautomatában. Az informatikai mulasztás révén a Revolutra vezethettek át szinte tetszőleges összeget, amit bankautomatában varázsolhattak át készpénzzé – jelentette a Sky News.

A Bank of Ireland kizártnak tartja, hogy bárkinek sikerült ezer eurót felvennie, mert a napi pénzfelvételi limit csupán ötszáz euró.

A közösségi médiában keringő videókon tömött sorok voltak láthatóak különböző ír városokban, illetve olyan automaták, amelyeket már rendőrök őriztek.

Ingyenpénz

A bank elismerte a műszaki problémát, ugyanakkor arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy minden tranzakcióval terhelik a számlákat.

Tudatában vagyunk annak, hogy az ügyfelek esetleg nem tudták ellenőrizni az egyenleget

írta a bank közleményében, de arra kért mindenkit, hogy egyenlegnél nagyobb összeget senki ne utaljon és ne vegyen fel, mert a szaldó negatívba vált át.

A Bank of Ireland elnézést kért a malőrért, amit közben elhárítottak, és közölte, hogy a pontos egyenlegek – a mínuszosokat is beleértve – rövidesen megjelennek.

A rendszerhiba híre futótűzként terjedt a közösségi médiában. Ezek után sokan megrohamozták a bankautomatákat, hogy „ingyenpénzhez” jussanak.

Egy próbát megér

A Garda nem sokkal később – a „közbiztonságra” és „közrendre” hivatkozva – rendőröket vezényelt ki az ATM-ek elé, akik egyrészt megakadályozták a pénzfelvételt, másrészt szétoszlatták a gyülekezőket.

Nem tudom, hogy megúszom-e, de egy próbát megér

nyilatkozta az Irish Timesnak az egyik, még őrizetlen bankautomata előtt toporgó férfi.

A rendszerhiba kiváltotta „tranzakciók mennyisége nem jelentős, egy átlagos nap forgalmának felel meg” – közölte a Bank of Ireland. Szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy aki hosszabb távon nem egyenlíti ki a tartozását, saját „hitelképességét” befolyásolhatja hátrányosan.

A Garda bevetését sokan bírálták a közösségi médiában, Aodhán Ó Ríordáin munkáspárti szóvivő pedig egyenesen „idegesítőnek” nevezte megjelenésüket.

Hogy történt-e letartóztatás a Bank of Ireland informatikai gondjaira adott rendőri válaszlépés során – erre a kérdésre a Garda nem válaszolt.

(Borítókép:  Clodagh Kilcoyne / Reuters)

Rovatok