Index Vakbarát Hírportál

Kutyák és macskák segítenek az ukránoknak megbirkózni a háborúval

2023. augusztus 19., szombat 07:13

A kis kedvencek az adománygyűjtéstől kezdve a robbanóanyagok felderítéséig számtalan nehéz helyzetben segítenek az ukránoknak átvészelni a háború pusztításait.

A híres aknakereső kutya, Patron is a segítő kedvencek között van. Az ukrán állami vészhelyzeti szolgálatnak dolgozik, de aknakereső képességei és „lefegyverző karizmája” több százezer követőt szerzett neki az interneten – írja a BBC News.

Ő és számos más állat érzelmi támogatást nyújt az embereknek, a közösségi oldalaikon pedig gyakorlati tanácsokat tesznek közzé, így is hozzájárulva az emberek mentális egészségének megőrzéséhez. De nem mindegyik kisállat valódi, vannak rajzolt kedvencek is, akik mém formájában igyekeznek mosolyt csalni az emberek arcára.

Munkája révén Patron számos Kijevbe látogató méltósággal és hírességgel találkozott, köztük A Gyűrűk Ura sztárjával, Orlando Bloommal, Rishi Sunak brit miniszterelnökkel és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel.

Az ukrán posta bélyegeket nyomtatott a hős kiskutyáról, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „odaadó szolgálatáért” kitüntetéssel is elismert. 

A kiskutyáról egy gyermekeknek szóló mesesorozat is indult a YouTube-on, aminek célja, hogy minél érthetőbbé tegye az orosz–ukrán konfliktus történéseit a legkisebbek számára is.

Az internet másik nagy sztárjává Sztyepan macska vált, akit immáron közel másfél millióan követnek Instagram-oldalán

A háború kitörése előtt ő is csak egy aranyos macska volt az interneten, a konfliktus megjelenését követően azonban gazdája a közösségi oldalán elkezdte kommentálni azt, ami az egekig emelte népszerűségét a weben. Hirtelen jött népszerűségét a háborúban szenvedő állatok megsegítésére használta.

A tavalyi évben közel 6 millió forintot segített gyűjteni az állatok számára, melyet eledelre, gyógyszerekre és egyéb ellátásokra költöttek.

Ó, mennyire szeretném, ha a hazám minél hamarabb győzne! Hogy béke legyen, amiért az emberek a fronton az életüket áldozták. Hogy ne legyenek többé rakéták, hogy ne haljanak meg emberek és állatok

– írta egyik posztjában Sztyepan.

(Borítókép: Patron, az aknakereső kutya 2022. július 7-én. Fotó:  Volodymyr Tarasov / Ukrinform / Future Publishing / Getty Images)

Rovatok