Index Vakbarát Hírportál

„Ha Ukrajna nem kap minél hamarabb F–16-osokat, az ellentámadás halálra van ítélve”

2023. augusztus 19., szombat 17:33

Nick Paton Walsh, a CNN nemzetbiztonsági szakértője szerint Ukrajnának sürgősen szüksége van az F–16-os vadászgépekre. A szakember úgy véli, hogy a déli frontszakaszon harcoló ukrán csapatok nagyon nehéz helyzetben vannak, mert egy olyan ellenféllel néznek szemben, amely már régóta számít az ellentámadásra. A kiépített aknamezők mellett súlyos hátrányt jelent az ukrán erőknek, hogy az orosz repülőgépek féltonnás bombákat lőnek ki, amelyek messziről – az ukrán légvédelem hatókörén kívülről – tetszés szerint pusztítják az ukrán állásokat.

Hiába az ukrán radarok figyelmeztetése, az orosz erők néhány perc alatt akár húsz bombát is kilőnek a déli front egyik fontos városára, Orihivre – írja a CNN. A célpontokat pedig gyakorta észrevétlenül megsemmisítik. 

Amikor Ukrajna azt mondja, hogy sürgősen szüksége van F–16-osokra, az azért van, mert az oroszok légi fölénye miatt naponta semmisülnek meg az ukrán csapatok. A nyugati ígéretek ellenére még a kiképzés sem kezdődött el.

Ukrajna üdvözölte a hírt, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta az F–16-osok átadását, amikor a kiképzés befejeződik. De továbbra is az a helyzet, hogy Ukrajna valószínűleg csak 2024-ben kapja meg a vadászgépeket.

Erre egy NATO-erő sem lenne képes

A közelmúltban sokan bírálták az ukrán ellentámadás lassúságát. A kritikusok gyakran a tavalyi gyors ukrán sikerekkel hasonlítják össze a helyzetet, amikor Herszon városát is sikerült visszafoglalniuk az ukrán erőknek. Ez alapján egy olyan ukrán hadsereg képét vázolták fel, amely képes az alapvető harcászati szabályok meghazudtolására.

Walsh szerint az ellentámadás kritikusai a háború kirobbanásakor leírták az ukrán hadsereget, most pedig olyan teljesítményt várnak el, amire egy NATO-hadsereg sem lenne képes. 

A NATO-hadseregek nem gondolnának arra, hogy a déli zaporizzsjai front mentén lévő aknamezőkkel és védelmi rendszerekkel szemben fellépjenek, ha nem rendelkeznének magas szintű páncélosokkal, aknamentesítő felszereléssel, légi fölénnyel és jól kiképzett erőkkel.

De a Nyugat megengedi magának a türelmetlenség luxusát azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna nem képes egy gyakran mozgósított fiatal férfiakból álló, új felszereléssel, gyors ütemben kiképzett hadsereget összefogni és őszre lerohanni az oroszok által megszállt területeket

– írja a nemzetbiztonsági szakértő, hozzátéve, hogy az ukránok pontosan tudják, hogy az F–16-osok milyen hatással lehetnek az orosz csapatokra és a harci cselekményekre, hiszen szenvednek az orosz gépek támadásaitól.

Az F–16-os vadászgépek nagy segítséget jelentenének azoknak az ukrán városoknak, amelyek folyamatos légitámadásoknak vannak kitéve.

Rovatok