Index Vakbarát Hírportál

Erdőtüzek pusztítanak az albán tengerpartnál

2023. augusztus 20., vasárnap 09:16

Erdőtüzekkel küzdenek Albániában, a tengerparti üdülőhelyeknél, az oltásban a hadsereg is részt vesz. Augusztus első két hetében 95 erdőtüzet jelentettek az országban.

A tüzek jelentős részét az okozza, hogy gazdálkodók az őszi vetés előtt felgyújtják a parlagot, és a lángok tovaterjednek – adta hírül az MTI az albán védelmi minisztérium közlését.

Qeparónál őrizetbe vettek két gazdát, mert kiterjedt tüzet okoztak, amelyek lakott területeket is elértek. Két másik embert Elbasan városban tartóztattak le hasonló vádakkal.

A rendőrség figyelmeztette a lakosságot, hogy semmilyen körülmények között ne gyújtsanak tüzet, mert az bűncselekménynek számít.

A hadsereg közölte, hogy 40 katonát és helikoptereket küldött a tűzoltók segítésére. Az albán hatóságok közlése szerint júliusban 14 ember ellen emeltek vádat tűzokozás miatt.

Európa-szerte tomboltak az erdőtüzek 

Mint írtuk, az elmúlt hónapokban a görögországi Rodoszon, Korfu szigetén, Szicíliában és a portugál Odemira környékén is hatalmas erdőtüzek pusztítottak. Horvátországban Dubrovniknál csaptak fel a lángok júliusban.

Az érintett területeken sürgősségi evakuálásokat kellett végrehajtani, az emberek vagyontárgyakat vesztettek, és ideiglenesen leállt az idegenforgalom is.

Rovatok