Index Vakbarát Hírportál

Már tízezreket evakuáltak az erdőtüzek miatt Tenerifén

2023. augusztus 20., vasárnap 09:49

A nagy szél újra felszította a korábbi, kisebb tüzeket. Több tucat település értékeit veszélyeztetik a lángok, a kiköltöztetett emberek tehetetlenül nézik a tűzoltók szakadatlan küzdelmét.

Kedd este csaptak fel a lángok a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife hegy felőli, erdős területein, ezért 4500 ott lévő embert kellett kitelepíteni. Pénteken a helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a kritikus helyzetet előidéző tűzvész kezd alábbhagyni.

Az elmúlt négy évtized legsúlyosabb futótüze szombat hajnalban azonban ismét narancssárga lángokkal világította be a hegyvidéki tájat.

A Kanári-szigetek regionális kormánya közölte, hogy szombaton további 4000 ember fő evakuálásáról döntöttek. A mentőszolgálatnál attól tartanak, hogy a kitelepítettek száma meghaladhatja a 26 ezret.

A nagy szél felszította a kisebb tüzeket, amelyek a falvak lakóházai felé kezdtek kúszni, ezzel ismét életeket kockáztatva. Federico Linares, a regionális tűzoltóság vezetője a Sky Newsnak azt mondta, sok kollégája egyáltalán nem aludt a helyzet súlyosbodása miatt.

A korábbiaknál is veszélyesebb helyzet alakult ki, mivel ahol vagyunk, az nagyon sűrűn lakott terület. Nagyon sajnálatos, hogy az emberek elhagyják otthonaikat, és az értékeiket is hátrahagyni kényszerülnek, de szomorúbb lenne, ha életeket veszítenénk el

– fogalmazott a tűzoltóság vezetője.

A hegyek felé vezető meredek utakon számtalan tűzoltóautó vonulása látszik, felettük helikopterek repülnek a sűrű füsttel borított terület felé, hogy hatalmas vizesballonokból oltsák a lángokat.

Rovatok