Index Vakbarát Hírportál

Borította a papírformát a banánbirodalom trónörököse Ecuadorban

2023. augusztus 21., hétfő 15:49

Luisa González az előzetes várakozásoknak megfelelően első lett, Daniel Noboa azonban hatalmas meglepetést okozott, mert az üzletembert sosem mérték esélyesnek a közvélemény-kutatások. A szavazás feszült légkörben zajlott, ugyanis az egyik jelölt merénylet áldozata lett fővárosi kampányrendezvényén.

Hamarosan az összes, első fordulóban leadott szavazatot feldolgozzák Ecuadorban. 92 százalékos feldolgozottság mellett a versenyt a szélsőbaloldali Luisa González vezeti 33 százalékkal, őt követi a jobboldali Daniel Noboa 24 százalékkal, majd a centrista Cristian Zurita (a meggyilkolt Fernando Villavicencio helyett indított jelölt) 18-cal.

Korábbi cikkünkben bemutattuk a közvélemény-kutatások mérései alapján legesélyesebbnek tartott jelölteket, ott azonban nem esett szó a vasárnap a második legtöbb szavazatot begyűjtő üzletemberről, Daniel Noboáról. A banánipari mágnást még a választást megelőző kutatás is a csak a hatodik helyre mérte, 3,3 százalékos támogatottsággal.

A közvélemény-kutatások egy másik szélsőjobboldali üzletember, Jan Topic népszerűségének robbanásszerű emelkedését mutatták, azonban a jobboldali szavazók jelentős része végül egy másik opció mellett döntött.

Jól szerepelt a tévévitán

A csupán 35 éves Noboa támogatottsága az elnökjelöltek között tartott tévévita után kezdett el meredeken emelkedni, ahol bebizonyította, hogy a nyolc elnökaspiráns közül ő képes a legkompetensebben és leggyorsabban válaszolni a kérdésekre. Az ecuadori elnöki szék egyébként a banánbirodalmat igazgató Noboa család régi álma.

Apja, Alvaro Noboa ötször indult az elnökválasztásokon, de minden évben elhasalt. Az elnökjelölt apja ellen súlyos vádakat fogalmaztak meg az utóbbi években, például, hogy az ültetvényein gyermekmunkásokat dolgoztatnak.

Noboával ellentétben az ecuadori választás első helyezettje már kevésbé okozott meglepetést, Luisa González a korábbi népszerű elnök, Rafael Correa támogatását élvezi.

Az előzetes 24 százalékpont körüli várakozásokhoz képest viszont ő is jóval magasabb, 33 százalékos eredményt ért el. A szocialista jelölt a legesélyesebb a második fordulóban is, ugyanis az őt támogató Correának a mai napig 55 százalékos támogatottsága van.

Correa 10 éven keresztül irányította az országot, a jelenlegi helyzethez képest stabilitásban és békében, azonban 2018-ban elmenekült az országból, miután börtönbüntetésre ítélték korrupciós ügyei miatt. Akárki is nyeri a második fordulót, annak egy kettős válsághelyzetet kell kezelnie. Egyrészt belpolitikai krízis alakult ki, miután Guillermo Lasso ecuadori elnök feloszlatta a parlamentet, amely korrupció gyanúja miatt nyomozott ellene.

Másrészt a drogkartellek erőszakos bűncselekményei miatt a közbiztonság egyre romlik. Több politikus, még az egyik elnökjelölt is merénylet áldozata lett a közelmúltban. Az ecuadori hatóságok 100 ezer katonát és rendőrt vezényeltek ki vasárnap a választás erőszakmentes lebonyolítása érdekében. Erőszakos cselekmény egyébként nem történt.

A második fordulót október 15-én tartják, ahol már csak a két legtöbb szavazatot kapott González és Noboa küzd majd Ecuador elnöki posztjáért. Az országban kötelező a részvétel a választásokon, így a kiesett jelöltek támogatóinak muszáj eldönteniük, hogy a versenyben maradt jelöltek közül kit szeretnének az ország élére. A nyertes csak a jelenlegi elnök hátralévő hivatali idejét töltheti ki, azaz két évet.

Rovatok