Index Vakbarát Hírportál

A korrupció legyőzését ígérő jelölt nyerte az elnökválasztást Guatemalában

2023. augusztus 21., hétfő 08:54

Az országot sújtó korrupció legyőzésének ígéretével kampányoló Bernardo Arévalo nyerte az államfőválasztás második fordulóját vasárnap Guatemalában – jelentette be a helyi választási bizottság.

A nem hivatalos végeredmény szerint Arévalo a szavazatok 59 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Sandra Torres Casanova 36 százalékot kapott.

A bizottság azt is közölte, hogy a részvételi arány az eddigi legmagasabb volt, de a pontos adatot egyelőre nem ismertette. Hozzátette viszont, hogy a választásról komolyabb szabálytalanságot nem jelentettek.

Korrupció vs. szegények

Míg a kampányban Bernardo Arévalo – Juan José Arévalo egykori elnök fia – a korrupció elleni küzdelemre helyezte a hangsúlyt, a szociáldemokrata UNE pártot képviselő Sandra Torres – Álvaró Colom néhai államfő felesége – a szegények felemelésének és támogatásának, a szociális juttatások növelésének ígéretével igyekezett támogatókat találni.

Egybehangzó elemzések szerint Arévalo második fordulóba való bekerülése igazi meglepetés volt júniusban, különös tekintettel arra, hogy pártjának, a Mag Mozgalomnak (Movimiento Semilla) a működését egy időre fel is függesztették regisztrációs szabálytalanságokra hivatkozva. A legfelsőbb bíróság ezt követően döntött felülvizsgálat, majd visszavonás mellett.

Alejandro Giammattei jelenlegi államfő vasárnap az elsők között gratulált Arévalónak, és gördülékeny hivatalátadást helyezett kilátásba. Az új elnök a tervek szerint januárban foglalja el hivatalát.

Rovatok