Index Vakbarát Hírportál

Újabb cirkálórakéta-tesztet tartottak Kim Dzsongun felügyeletével

2023. augusztus 21., hétfő 21:05

Az észak-koreai vezető felügyelete mellett indultak el a cirkálórakéták tesztjei. Vélhetően válaszul arra, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok a múlt héten megkezdte éves katonai hadgyakorlatát, amire Phenjan nyílt provokációként és a háború előszobájaként tekint.

A Reuters tudósítása szerint a KCNA nevű észak-koreai hírügynökség arról számolt be, hogy Kim felkereste a keleti parton állomásozó haditengerészeti flottát, ahol egy hadihajó fedélzetéről felügyelte a tesztet. A látogatás pontos időpontját azonban nem ismertették.

A rakétateszt célja a hajó harci bevetési alkalmasságának ellenőrzése arra az esetre, ha a közeljövőben tényleg bekövetkezne egy támadás – közölte a KCNA, hozzátéve, hogy a hajó célzóképessége megfelelő.

A mostani rakétakísérletet akkor tartották, amikor Dél-Korea és az Egyesült Államok megkezdte szokásos nyári hadgyakorlatát, ami válaszlépés volt Észak-Korea nukleáris és rakétafenyegetéseire a térségben.

A dél-koreai és amerikai hadgyakorlat az eddigi legnagyobb méretű. A manőverben katonák tízezrei, valamint az ENSZ Parancsnokság egyes tagállamainak hadereje is részt vesz.

Jun Szojgol dél-koreai elnök kijelentette, hogy a gyakorlatok során több vészforgatókönyvet is elpróbálnak, ezek közé tartoznak a különféle kiber-, terror- és dróntámadások, valamint az északi rezsim álhírterjesztési kampányának visszaverése.

Az elmúlt két évben Észak-Korea úgynevezett stratégiai cirkálórakéták tesztelésébe fogott, melyek – egyes elemzők szerint – képesek nukleáris robbanófejeket is szállítani. A rezsim, miközben modernizálta és megerősítette haditengerészeti erejét, márciusban egy új, nukleáris fegyvert is bemutatott, nevezetesen a víz alatti támadó drónt.

Észak-Korea jelenleg készül egy esetleges háborúra, és megelőző nukleáris csapásokat készít elő, amit kormányunknak sürgősen kezelnie kell

– mondta Szojgol a koreai Nemzetbiztonsági Tanács ülésén.

Rovatok