Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a brit csecsemőgyilkost

2023. augusztus 21., hétfő 18:40

A 33 éves Lucy Letby 2015-ben és 2016-ban hét csecsemőt gyilkolt meg a Countess of Chester kórházban. Pénteken bűnösnek találták a volt ápolónőt, most pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Lucy Letby 33 éves egykori brit nővért hét csecsemő meggyilkolásában és további hat meggyilkolásának kísérletében bűnösnek találták pénteken. A tíz hónapja tartó per után hétfőn életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a manchesteri koronabíróságon – írja a The Guardian.

Letby egyike annak a három élő nőnek, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Királyságban.

A tárgyaláson elhangzott, hogy Letby gyakran csak pillanatokkal azután támadta meg a csecsemőket, hogy szüleik vagy ápolóik elhagyták őket. A bíró szerint Letby kegyetlen és érzéketlen megjegyzéseket tett a szülőknek vagy kollégáinak egy-egy haláleset alatt vagy után.

A bíró megjegyezte: Letby tudta, hogy tettei fizikai és mérhetetlen lelki szenvedést fognak okozni.

A trauma mindannyiunkkal együtt fog élni, amíg meg nem halunk. (...) Örökké együtt fogok élni a bűntudattal, hogy nem voltam képes megvédeni őt. (...) Arra gondolok, hogy milyen hangja lett volna. Hogy nézett volna ki most. Hogy ki lett volna

– nyilatkozott az egyik meggyilkolt csecsemő édesanyja.

Lucy Letby nem volt hajlandó jelen lenni az ítélethirdetésen, ezért a bíró elrendelte, hogy juttassák el neki az ítélet és a sértettek nyilatkozatainak másolatát.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok