Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel tétlenül nézi, ahogyan egy generáció nikotinfüggővé válik

2023. augusztus 21., hétfő 19:14

Alaposan eltolódtak a hangsúlyok az elmúlt években az alternatív dohánytermékek gyártásában és fogyasztásában egyaránt. Mára eljutottunk odáig, hogy a kormányok, az orvosok, de még a dohányipar is szigorúbb szabályozást sürget.

Sosem volt még ilyen egyszerű a gyermekeknek rászokniuk a nikotinra, ugyanis az újfajta termékek egyes vélemények szerint megkönnyítik a fogyasztók dolgát a függőség kialakításában. A hagyományos dohánytermékeknek széles körben ismert káros hatásaik vannak, emellett füstjük kellemetlen szagú és ízű. Az e-cigaretták ezzel szemben kellemes illatú és ízű gőzt bocsátanak ki magukból.

Új csatateret nyitott az Elf Bar

A piac jelentősen megváltozott az elektromos nikotintermékek első megjelenése óta. A sokszor nagy méretű, utántölthető, kezdeti e-cigaretták mellett mára megjelentek az olyan limitált ideig használható vape-ek is, mint például az itthon már illegálisnak számító, gyakran csak manórúdként hivatkozott Elf Bar. Ezek a divatos és színes nikotintermékek édes, cukorkaszerű likvidekkel kaphatók, amelyek vonzók lehetnek a gyerekeknek. A manórudak a legtöbb európai országban a vásárló életkorára tekintet nélkül rendelhetők az internetről.

A laza szabályozások és a gyártók etikátlan üzletpolitikája miatt Európában összefüggésbe hozhatóan növekszik az e-cigarettázó fiatalok száma. Franciaországban a 17 évesek fele kipróbált már valamilyen vape-et. Olaszországban a 2014-es adatokhoz képest megduplázódott azoknak a 17 év alattiaknak a száma, akik a hónap során minimum egyszer használtak valamilyen elektromos cigarettát, de Magyarországon is megkétszereződött az alternatív dohányzásmódokat űző fiatalok száma.

A kritikusok szerint az egész probléma megelőzhető lett volna, ha az Európai Unió Parlamentje egészségügyi termékeknek minősíti azokat, hiszen így csak azok juthattak volna hozzá a vape-hez, akiknek a dohányzásról való leszokáshoz lett volna szükségük rá.

A tilalom mellett kampányolnak

Az egész kontinensen egyre több a szabályozást támogató politikai szereplő, de egyelőre nem nagyon kerülnek közelebb a céljukhoz. Bajorországban a kormánypárt egy egész Európai Unióra kiterjedő manórúdtilalom mellett kampányol. Franciaországban a dohányzás visszaszorítására létrehozott parlamenti bizottság is ezt tervezi, az Európai Bizottság pedig a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan megtiltaná az e-cigaretták bármilyen platformon való reklámozását.

A vape-használók közösségéből és a gyártókból is heves indulatokat vált ki minden belengetett szabályozás, és éppen az agresszív lobbitevékenységük miatt nem esik szigorú uniós szabályozás alá az elektromos cigaretta árusítása. Ez azért van, mert az e-cigire úgy tekintenek, mint egy nikotintapaszhoz hasonló, leszokást segítő eszközre.

A termék alapvető célja tényleg az volt, hogy helyettesítse a füstölés élményét a dohányosoknak, így enyhítve az elvonási tüneteket. Az elektromos cigaretták érdeme a hagyományos dohányzás visszaszorításában elvitathatatlan, azonban a gyermekjátékok színeire emlékeztető, nagy mennyiségű nikotint tartalmazó Elf Barok inkább csak a dohánygyáraknak segédkeznek egy új vásárlógeneráció kitermelésében.

Felszólalt a dohányipar is

A British American Tobacco (BAT) vezérigazgatója és kutatási igazgatója is felszólalt az elektromos cigaretták szigorúbb európai szabályozása mellett. Amellett, hogy mélységes aggodalmukat fejezik ki, hogy az Elf Barok színes csomagolásokban és többféle ízben kaphatók, teljes mellszélességgel kiállnak a szigorítások mellett – írja a Politico.

A BAT-ra egyébként nemrégiben 650 millió dolláros bírságot szabott ki az Egyesült Államok illetékes hatósága, mivel az atomfegyverprogramja miatt szankciókkal sújtott Észak-Koreával üzletelt illegálisan.

(Borítókép:  Marijan Murat / picture alliance / Getty Images)

Rovatok