Index Vakbarát Hírportál

A kormányalakításról egyeztet a spanyol király a pártokkal

2023. augusztus 21., hétfő 21:13

VI. Fülöp spanyol király négy parlamenti párt vezetőjét fogadta hétfőn Madridban, hogy felmérje a kormányalakítási esélyeket egy hónappal a választások után. A jogszabályi előírásoknak megfelelően az uralkodó először a legkisebb képviselettel rendelkező politikai formációkkal egyeztet.

A múlt héten megalakult új spanyol törvényhozásban egy-egy mandátummal jelen lévő Navarrai Népi Unió (U.P.N.) és a Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) egyaránt támogatná a választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke, Alberto Núnez Feijóo miniszterelnökségét – adta hírül az MTI.

A kanári-szigeteki párt azonban a választásokon másodikként végzett Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, Pedro Sánchez újbóli kormányfővé választására is nyitott, amennyiben teljesítené a támogatásért cserébe szabott feltételeit. 

A PP győzelme ellenére nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő képviselői helyet a parlamentben a választásokon. A külföldi voksok összeszámolása után 137 mandátummal rendelkezik, 39-cel elmaradva a parlamenti abszolút többségtől.

A PSOE hiába nyert ennél kevesebb, 121 mandátumot, matematikailag mégis van esélye többséget szerezni kormányának a parlamentben, ha meg tud állapodni azokkal a pártokkal, amelyek az előző ciklusban is elősegítették a kormányalakítását, és amelyek támogatásával most a szocialisták jelöltje került az új parlament elnöki posztjára. 

A spanyol sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy VI. Fülöp uralkodó eddig példátlan helyzettel néz szembe, amelyre a vonatkozó jogszabályok nem adnak részletes iránymutatást.

Elhamarkodottnak nevezte az egyeztetések megkezdését Aitor Esteban, a Baszk Nacionalista Párt (PNV) frakcióvezetője, aki kizárta annak lehetőségét, hogy pártja támogassa a PP jelöltjét, viszont korainak vélte, hogy a szocialisták esetleges támogatásáról nyilatkozzon.

Yolanda Díaz, a több baloldali formációt tömörítő Sumar párt vezetője és az ügyvivő kabinet munkaügyi minisztere a királlyal folytatott megbeszélését követően elmondta: 31 képviselőjük Pedro Sánchezt támogatja.

Ahogy már korábban is, a találkozókon ismét nem vesz részt a parlament több nacionalista pártja: a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) és a Baszk Népi Gyülekezet (Euskal Herria Bildu). 

Az egyeztetés kedden a VOX, a PSOE és a PP vezetőivel folytatódik.

Rovatok