Index Vakbarát Hírportál

Videón üzent a Wagner-vezér, új feladattal bízták meg

2023. augusztus 22., kedd 12:31

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője videóüzenetét tette közzé. A felvétel – amely valószínűleg Afrikában készült – a Wagnerhez köthető Telegram-csatornán jelent meg.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz oldalon küzdő és a bahmuti csatában döntő győzelmet elérő Wagner-csoport vezetője június végén bejelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium ellen vonulnak, miután rakétatámadás érte őket az orosz hadvezetés parancsára.

A zsoldosok zendülésének végül egy paktum vetett véget, amely elvileg garantálta, hogy Prigozsin és a Wagner vezetése Belaruszba távozik, a zsoldosok nagy része pedig a hivatalos orosz hadsereghez csatlakozik. Az előbbi a jelek szerint nem valósult meg.

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök pár nappal az események után sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között kijelentette, nem tudja, hol van jelenleg Jevgenyij Prigozsin, de az biztos, hogy nem Belaruszban. A Wagner-lázadás volt az orosz elnökre leselkedő legkomolyabb fenyegetés, amivel a több mint két évtizedes uralkodása alatt szembe kellett néznie. 

Szabadabbá tenné Afrikát

A zsoldosvezér most Afrikából jelentkezett be, a videón terepmintás ruhában, puskával a kezében látható egy mező közepén. A távolban több fegyveres katona és egy terepjáró is látható.

Oroszországot minden kontinensen még nagyobbá, Afrikát pedig még szabadabbá tesszük. Igazságot és boldogságot hozunk az afrikai népeknek. A Wagner teljesíti a kitűzött feladatokat

– jelentette ki Prigozsin.

A zsoldosvezérhez köthető Telegram-csatornák szerint Prigozsin harcosokat toboroz afrikai missziójához, emellett támogatást kért az oroszországi befektetőktől – írja a The Guardian

A Közép-afrikai Köztársaság egyike azoknak az országoknak, ahol a Wagner bérkatonái tevékenykedtek, és ahol emberi jogi visszaélések elkövetésével vádolják őket. A Kreml 2014 óta használja a Wagner-csoportot eszközként Oroszország közel-keleti és afrikai jelenlétének bővítésére.

Az Index kedden is figyelemmel kíséri a háború legfontosabb történéseit, melyről percről percre frissülő cikkben számolunk be.

Rovatok