Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden megígérte, újjáépítik Hawaii tűzvész által sújtott részeit

2023. augusztus 22., kedd 13:44

Joe Biden amerikai elnök megszakította egyhetes nyaralását, hogy a katasztrófa sújtotta Mauira látogasson.

Csaknem két héttel azután, hogy pusztító erdőtüzek tomboltak a Hawaiihoz tartozó szigeten, Mauin, Joe Biden elnök meglátogatta a területet, hogy helyi tisztviselőkkel találkozzon, valamint felmérje a károkat, és lépéseket tegyen a megfelelő katasztrófaelhárítás megszervezése érdekében.

Az elmúlt években a Földön pusztított erdőtüzek közül a Mauit sújtó tűzvész azért is nagy jelentőségű, mert az Egyesült Államokban ez volt az elmúlt 100 év legtöbb halálos áldozatot követelő természeti csapása. Összesen 115 ember holttestét találták meg, de 5-800 emberről nem tudnak semmit.

Tudom, hogy egy ilyen veszteség milyen mélyen érinthet egy családot és egy közösséget, és tudom, hogy semmi sem pótolhatja az életek elvesztését, de minden tőlem telhetőt megteszek, hogy segítsek Mauinak

– mondta Biden látogatását megelőzően.

Az elnök és a first lady a felperzselt területek légi felmérésével kezdte látogatását, majd a szárazföldön folytatták körútjukat, és közben megálltak, hogy megvizsgálják a károkat a legsúlyosabban érintett településen, Lahaina történelmi kisvárosában. Az egykor a hawaii királyság fővárosaként szolgáló, 13 000 lakosú város szinte teljesen hamuvá vált.

A Lahaina történelmi városközpontjában álló, kiégett, 150 éves indiai fügefa közelében az elnök azt mondta: „Itt van ez az ugyan elégett fa, de még mindig áll. A fák okkal maradnak fenn. Úgy gondolom, hogy ez egy erőteljes, nagyon erőteljes szimbólum, hogy mit tudunk és mit fogunk tenni, hogy túljussunk ezen a válságon.”

A látogatás során egyes helyiek lelkesedéssel fogadták az elnöki konvojt, mások viszont középső ujjukkal üdvözölték azt, ami a csigalassúságú mentésnek szólt – írta beszámolójában az APNews.

A FEMA (Szövetségi Vészhelyzetkezelő Ügynökség) egyik munkatársa elmondta, a Fehér Ház több mint 8,5 millió dolláros segélyt osztott szét mintegy 8 ezer érintett családnak, ebből 3,6 milliót lakhatási támogatásként nyújtanak.

Rovatok