Index Vakbarát Hírportál

Gyermekek kerültek veszélybe 274 méteres magasságban, egy drótkötélpályán

2023. augusztus 22., kedd 14:25

Nyolc ember, köztük hat iskolás gyermek rekedt a magasban egy elromlott drótkötélpályán Pakisztán északi részén.

A mentést a pakisztáni katasztrófavédelem megkezdte, de nincsenek könnyű helyzetben. A gyermekek – 10 és 16 év közöttiek – egyike szívproblémákkal küzd, és már órák óta eszméletlen. 

A gyermekek helyi idő szerint kora reggel estek csapdába a felvonón, amellyel iskolába igyekeztek a hegyvidéki Battagram régióban, Iszlámábádtól 200 kilométerre északra. A pakisztáni katasztrófavédelmi hatóság közleménye szerint a felvonó egyik kábele szakadt el, és emiatt ragadtak a 274 méteres magasságban az utasok. 

Két helikoptert vezényeltek a térségbe, de a mentést egyfelől nehezíti a szél, másfelől pedig a helikopterek rotorlapátjai keltette széllökések miatt félő, hogy valaki kiesik a kabinból. Egyelőre nem világos, hogy a helikopterek megpróbálják lehozni az utasokat, vagy biztonsági eszközöket szállítottak a helyszínre, vagy csak utasításokat közölnek a fent rekedtekkel.

Pakisztánnak ez a része rendkívül hegyes, nehezen járható. kevés az út, a helyiek a hegyek közötti drótkötélen közlekednek, és szállítják a szükséges árukat. 

Pakisztán ügyvezető miniszterelnöke utasította a hatóságokat, hogy sürgősen gondoskodjanak a kabinban rekedt nyolc ember kimentéséről és evakuálásáról, valamint elrendelte az összes ilyen magán-drótkötélpályás rendszer biztonsági ellenőrzését. 

Rovatok