Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Merítsünk erőt azokból az ukrán barátokból, akikre lehet számítani

2023. augusztus 22., kedd 12:07

„Tizenötmillió magyar ember erejét hoztam el ma önöknek” – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök kedden ukrajnai látogatásának első nyilvános helyszínén, a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban tartott Szent István-napi ökumenikus istentiszteleten.

A köztársasági elnök a római katolikus templomban a kárpátaljai történelmi egyházak híveivel együtt emlékezett Szent István királyra. Az ökumenikus istentiszteleten megáldották és megszentelték azt a kenyeret, amelyet Novák Katalin személyesen sütött a nemzeti ünnep alkalmából.

Ünnepi beszédében Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy minden nehézség ellenére jó a kárpátaljai magyarokkal együtt ünnepelni. Legutóbb tavaly adventkor gyújtotta meg velük együtt az első gyertyát.

Megköszöntem és most is szeretném megköszönni mindazoknak, akik kitartanak, akik itt vannak, akik építik a közösségeket, és akik vezetik ezeket a közösségeket 

– mondta Novák Katalin.

Európához méltó élet Kárpátalján

Novák Katalin kijelentette, hogy kijevi tárgyalásain elmondja:

Számíthatnak a magyarokra a megtámadottak, a bajban lévők, Magyarország segít. Számítunk arra, hogy a magyarok úgy élhetnek itt, Kárpátalján, ahogy ez hozzájuk és Európához méltó.

Az Ukrajnában 544 napja dúló háborúval kapcsolatban kiemelte, erőt kell gyűjteni, és azért is jött, hogy ebben segítsen.

Tizenötmillió magyar ember erejét hoztam el önöknek ma Beregszászra, Kárpátaljára, Ukrajnába. Merítsünk erőt azokból az ukrán barátokból is, akikre lehet számítani

– mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy „lesz közös jövőnk, akkor is, hogyha most még nem látjuk az ahhoz vezető utat”.

Az államfő szerint erőt lehet és kell meríteni a „közös, ezeréves történelmünkből, a közösség tagjaiból, a segélyszervezetek munkájából, amelyek a háború első napjától itt vannak és segítenek. Leginkább pedig merítsünk erőt közös, keresztény hitünkből”.

A köztársasági elnök a templomot megtöltő hívekkel együtt imádkozott a békéért.

Novák Katalin ezt követően megtekintette és megkoszorúzta Szent István király mellszobrát, majd kárpátaljai magyar politikai, egyházi és oktatási vezetőkkel tárgyalt.

Az államfő Beregszászon többek között találkozott egy, a háborúban elhunyt katona édesanyjával, valamint helyi nagycsaládosokkal is.

Találkozó Volodimir Zelenszkij elnökkel

Kárpátaljai látogatását követően a magyar köztársasági elnök Kijevbe utazik, hogy találkozzon – a Krími Platform idei, augusztus 23-i rendezvényén – Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A KRÍMI PLATFORMOT KORÁBBAN AZ UKRÁN ELNÖK HÍVTA ÉLETRE, HOGY UKRAJNA KONZULTÁCIÓKAT FOLYTATHASSON ÉS EGYEZTETHESSEN PARTNEREIVEL ÉS SZÖVETSÉGESEIVEL A KRÍM FÉLSZIGET OROSZ ANNEKTÁLÁSÁRÓL, VALAMINT AZ UKRÁN FENNHATÓSÁG VISSZAÁLLÍTÁSÁRÓL.

2021-ben az akkori köztársasági elnök, Áder János, míg 2022-ben Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiaellátásért és biztonságpolitikáért felelős államtitkára képviselte Magyarországot a Krími Platformon.

Bármerre járjak, a Kárpátalján élő, 150 ezres magyar közösség hírét is elviszem. Őket közvetlenül érinti a háború, sokaknak a fiaikat, férjüket, édesapjukat kell siratniuk, családok estek szét

– mondta idén tavasszal egy lapinterjúban Novák Katalin. A magyar államfő szerint a kárpátaljaiak többszörösen nehéz helyzetben voltak már a háború előtt is, ez azóta csak súlyosbodott.

Rovatok