Index Vakbarát Hírportál

Több száz etióp migránst gyilkoltak meg eddig a szaúdi határőrök

2023. augusztus 22., kedd 15:45

A Human Rights Watch emberjogi szervezet (HRW) szerint szaúdi határőrök több száz etióp migránst gyilkoltak meg, miközben azok megpróbáltak bejutni az országba a Jemennel közös hegyvidéki határszakaszon keresztül.

A HRW szerint az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá váltak a térségben az  erőszakos rajtaütések a gyalog, a hegyeken át Szaud- Arábiába igyekvő menekültek ellen. A kiinduló országból az Ádeni-öblön, majd Jemenen át a közel-keleti királyságba vezet a jól kiépített migrációs útvonal.

Egy neve elhallgatását kérő állami tisztviselő azt nyilatkozta, hogy a HRW állításai alaptalanok, és nem megbízható forrásból származnak. A szaúdi hatóságok továbbá azt a 2022-es határozatot is cáfolták az ENSZ tisztviselőinek, miszerint a határőrök tavaly rendszeresen követtek volna el gyilkosságokat menekültek ellen.

Az ENSZ emberi jogi szervezete szintén az ügy teljes kivizsgálását és a tettesek felelősségre vonását kérte, valamint a szaúdi hatóságoknak írt levélben azt írta, hogy 2022 októberétől 2023 januárig 430 menekült megöléséről érkezett jelentés a nemzetközi szervezethez.

Az ENSZ összesítése szerint Szaúd-Arábiában jelenleg mintegy 750 ezer etióp él. A kelet-afrikai államból az évek során sokan menekültek el elsősorban a nehéz gazdasági körülmények, valamint az ország északi tartományában éveken át tartó polgárháború miatt – írja a Reuters.

Rovatok