Index Vakbarát Hírportál

Szomáliában betiltják a TikTokot és más közösségimédia-alkalmazást

2023. augusztus 22., kedd 06:21

Szomália kommunikációs miniszterének közlése szerint a kormány betiltotta többek között a TikTokot, a Telegram felhőalapú üzenetküldő alkalmazást, valamint az 1XBet online fogadóirodát is.

A Reuters értesülése szerint az al-Sabaab nevű szélsőséges iszlamista csoport tagjai sűrűn tesznek közzé tartalmakat a TikTokon és a Telegramon az országban.

A hírközlési miniszter ezért arra utasította a fent említett közösségimédia-cégeket, hogy teljesen állítsák le működésüket, mert félő, hogy a terrorista és más bűnözői csoportok a nyilvánosság félretájékoztatására és rémhírek terjesztésére használnák fel azokat – nyilatkozta a kommunikációs miniszter.

A döntés napokkal azt megelőzően született, hogy Szomália elnöke bejelentette, hadjáratot indít az al-Sabaab ellen és célul tűzte ki a terrorcsoport felszámolását a következő öt hónapban.

A TikTok, a Telegram és az 1XBet egyelőre nem válaszolt a Reuters megkeresésére, az említett szolgáltatásokat ugyanakkor augusztus 24-i határidővel mondják fel.

Az 1XBet egy rendkívül népszerű szerencsejátékokkal foglalkozó iroda Szomáliában, ahol futballmérkőzésekre lehet fogadni online. Korábban az Egyesült Államok is betiltással fenyegette a TikTokot, a videómegosztó vezetésének Kínával való szoros kapcsolataira hivatkozva.

Rovatok