Index Vakbarát Hírportál

Nyolc év börtönre ítélték a Manchester City korábbi tulajdonosát

2023. augusztus 22., kedd 15:04

A Manchester Cityt egy évig tulajdonló üzletembert, Takszin Sinavatrát három korrupciós vádpontban találták bűnösnek kedden, és még aznap 8 év börtönbüntetésre ítélték.

Sinavatra magángépe kedden landolt a bangkoki Nemzetközi Repülőtéren, ahol először tiszteletét tette Thaiföld királyának, X. Rámának arcképénél, majd egy rendőrségi konvoj a legfelsőbb bíróságra indult vele, ahol azonnal 8 év börtönbüntetésre ítélték. Az érkezést ünnepi hangulat kísérte: a 2006-ban megpuccsolt és azóta is korrupcióval vádolt 75 éves miniszterelnöknek a mai napig sok támogatója akad a délkelet-ázsiai országban.

Kicsoda Sinavatra?

Takszin Sinavatra 2001-ben került Thaiföld élére, és főként a délkelet-ázsiai ország vidéki lakosságának életkörülményei javításán dolgozott. Például az ő kormányzati ideje alatt jött létre az első átfogó egészségügyi rendszer Thaiföldön, és ez szegények tízmillióinak biztosított életükben először ingyenes orvosi ellátást.

A populista politikának köszönhetően a 2006-os választásokon pártja óriási győzelmet aratott az ellenzék felett, 500-ból 374 mandátumot szereztek meg a thai törvényhozásban. Sinavatra ezzel együtt fura figurája a thai politikának, mivel amellett, hogy a szegénység felszámolásért küzdött, több emberi jogi szervezet is bírálta kormánya tevékenységét. A Human Rights Watch jelentése szerint Sinavatra kurdarcba fulladt drogellenes hadjárata során több mint 2000 feltételezett dílert önkényesen, tárgyalás nélkül végeztek ki a hatóságok, majd a gyilkosságokat eltussolták.

A korábbi miniszterelnök – a drog elleni küzdelemre hivatkozva – létrehozott egy úgynevezett „feketelista-rendszert”, amelynek lényege az volt, hogy a kormány támogatta a falvak és közösségek lakóit, hogy egy zárt dobozba dobják be az általuk ismert kábítószerhasználók és -dílerek nevét. A feketelista-dobozok miatt rengeteg ártatlan ember is a rendőrség látóterébe kerülhetett, ugyanis sokan személyes bosszúra használták a bejelentéseket.

Az ország elitje merőben eltérő álláspontot képviselt Sinavatra kormányzásával kapcsolatban a választók többségéhez képest. A hatalmukat féltő monarchisták a katonasággal szövetkezve még újraválasztásának évében puccsot szerveztek ellene, és a demokratikusan választott kormánya helyére egy katonai junta került.

Miután elmenekült, Angliában telepedett le, ahol vagyonának egy kimenekített részével szeretett volna belépni a helyi üzleti életbe. Az egyébként telekommunikációs mágnás több milliárd eurós vagyonát a katonai junta természetesen befagyasztotta. 

2007-ben 82 millió euróért megvásárolta az akkor középcsapatnak számító Manchester Cityt, majd egy év sikertelennek mondható irányítás után a klubot eladta jelenlegi tulajdonosának, az Egyesült Arab Emirátusok alelnökének, Manszúr sejknek.

A királyi kegyelemben bízhat

A korábbi thai miniszterelnök nagy valószínűséggel királyi kegyelemet fog kérni, amelyet elképzelhető, hogy a korára való tekintettel meg is kap.

Mostani visszatérése valószínűleg azzal is magyarázható, hogy Thaiföld parlamentje megválasztja az új miniszterelnököt, és minden esély megvan rá, hogy a Sinavatrát támogató Pheu Thai párt jelöltje legyen a kormányfő.

Rovatok