Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit kimentettek a 274 méter magasan lerobbant kabinból

2023. augusztus 23., szerda 15:53

Végül siker koronázta a pakisztáni katasztrófamentők hosszú órákon át folytatott kísérletét, hogy épségben lehozzák a szakadék fölött billegő kabinból az utasokat.

Az eset tegnap reggel történt, amikor a gyerekek és tanáraik a kötélpályát használva iskolába igyekeztek. Azonban váratlanul elszakadt két kötél, a kabin megállt a semmi fölött. A mentők katonai helikopterek küldtek a helyszínre, de a szeles idő és a helikopter rotorlapátja keltette széllökések miatt félő volt, hogy valaki kiesik a félig nyitott kabinból.

Közzétettek egy videót is, amelyen látszik, amint az első gyereket kimentik. A többiek kiemeléséhez a sérült drótkötélpályát használták, kihúztak mellé pót drótköteleket, majd azon siklottak le az utasokkal a kabintól a szilárd talajig a mentők. A mentést a környező településekről összegyűlt helybéliek ezrei figyelték aggódva – amint az a BBC rövid videójában  is látszik.

Pakisztánnak ez a régióját hegyek borítják, az utak kiépítettsége gyakorlatilag nulla. Ahhoz, hogy a gyerekeknek ne kelljen két órás kerülőt tenniük, inkább használják a drótkötélpályát két hegy között, ami mindössze 4 percre rövidíti le az utat. A helyiek nagyon szeretik a közlekedésnek ez a módját, amit áruszállításra is használnak. A probléma azzal van, hogy a kabinok legtöbbjét házilag barkácsolják – amint történt  ebben az esetben is  –, és azok nem felelnek meg a biztonsági szabványoknak. 

Balesetek már a múltban is voltak

A mentőakcióval egyidőben az ügyvezető pakisztáni kormányfő elrendelte az összes helyi magánfelvonó biztonsági ellenőrzését. Ezek a közlekedési eszközök általában biztonságosnak számítanak, megfelelő és rendszeres karbantartás mellett.

Tavaly az indiai Jharkhandban 3 ember meghalt, és több mint ötvenen napokig a levegőben lógtak, mielőtt helikopterrel lehozták volna őket egy meghibásodott kötélpályáról. A legtöbb halálos áldozatot követelő ilyen típusú baleset 1976-ban történt az olaszországi Cavalese síparadicsom közelében, ahol 42 ember vesztette életét, miután a kabin 200 métert zuhant mielőtt a földbe csapódott, majd a 3 tonnás felsővezeték-szerelvény összezúzta.

Rovatok