Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a lövöldözésekben meghalt gyermekek száma az Egyesült Államokban

2023. augusztus 23., szerda 12:37

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia által közzétett új tanulmány szerint az Egyesült Államokban rekordot döntött a gyermekek ellen elkövetett lövöldözések halálos áldozatainak száma.

A Centers for Disease Control and Prevention halálozási adatbázisát felhasználva az AAP Pediatrics című folyóiratában hétfőn közzétett tanulmány megállapította, hogy 2021-ben 4752 gyermek halt meg fegyver okozta sérülések következtében – írja a Reuters.

Mint írták, 2020-ban 4368, míg 2019-ben 3390 gyermek esett áldozatául lövöldözésnek. A fegyveres erőszak 2020 óta az első számú halálozási ok a gyermekek körében az Egyesült Államokban.

Annie Andrews dél-karolinai gyermekorvos és a fegyveres erőszak megelőzésével foglalkozó kutató azt mondta, hogy amikor orvos lett, soha nem gondolta volna, hogy ennyi golyó által megsebzett gyermeket fog gondozni.

Tény, hogy országszerte minden gyermekkórházban vannak lőtt fegyver okozta sérülést szenvedett gyerekek az intenzív osztályokon

– mondta.

A tanulmány továbbá kimutatta, hogy a lőfegyverrel elkövetett emberölések mintegy 67 százalékát fekete gyerekek, míg a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságok mintegy 78 százalékát fehér gyerekek tették ki.

Rendkívüli ülésszakot hívtak össze

A tanulmányt éppen akkor tették közzé, amikor Tennessee állam törvényhozói megnyitották a közbiztonsággal foglalkozó rendkívüli ülésszakot, miután az év elején egy nashville-i iskolai lövöldözésben három gyermek és három tanár vesztette életét.

Bill Lee, Tennessee kormányzója, aki ismerte a nashville-i lövöldözésben megölt két tanárt, a rendkívüli ülésszakban arra kérte a törvényhozókat, hogy erősítsék meg az úgynevezett vörös zászlós törvényeket, amelyek célja, hogy a lőfegyverek ne kerüljenek olyan emberek kezébe, akik fenyegetést jelenthetnek.

A Tennessee Firearms Association keddi nyilatkozatában aggodalmának adott hangot amiatt, hogy „miközben néhány republikánus törvényhozó azt mondta, hogy nem fognak elfogadni vörös zászlós törvényeket, sokkal kevesebben jelentették ki, hogy nem fognak elfogadni olyan törvényeket, amelyek bármilyen negatív hatással lennének a 2. alkotmánymódosítás által védett jogokra”.

Rovatok