Index Vakbarát Hírportál

Két tartályhajó összeütközött a Szuezi-csatornában

2023. augusztus 23., szerda 18:30

Az egyiptomi hatóságok szerdán közölték, kőolajszármazékot és cseppfolyósított földgázt szállító tartályhajók ütköztek össze a Szuezi-csatornában, rövid időre megakasztva ezzel a globális jelentőségű vízi útvonal forgalmát.

A Szuezi-csatornaért felelős hatóság közleményben közölte:

a 295 méter hosszú, BW Lesmes nevű, szingapúri zászló alatt közlekedő, cseppfolyósított földgázt szállító tartályhajó kedd este meghibásodott és zátonyra futott, miközben áthaladt a csatornán.

Ezt követően a 250 méter hosszú Burri, a Kajmán-szigetek lobogója alatt közlekedő, kőolajszármazékot szállító tartályhajó nekiütközött a meghibásodott hajónak. A hatóság közlése szerint mindkét hajót sikerült elvontatni a helyszínről, ennek köszönhetően helyreállt a forgalom a csatornában.

A BW Lesmes tartályhajó üzemeltetője közleményben tudatta, hogy a legénység minden tagja biztonságban van,

nem történt sérülés, és nem került szennyező kőolajszármazék a vízbe.

A két tartályhajó egy konvoj része volt, amely a Földközi-tengerről a Vörös-tenger felé haladt át a csatornán. A Szuezi-csatornát felügyelő vállalat szerdán közölte, hogy az incidens 21, dél felé tartó hajó áthaladását akadályozta meg.

2021 márciusában a panamai zászló alatt közlekedő Ever Given konténerszállító a csatorna egysávos szakaszán a partnak ütközött, hat napra elzárva a vízi útvonalat és ezzel teljesen megbénítva a globális kereskedelmet.

Rovatok