Index Vakbarát Hírportál

Újabb kémműholdat lő fel Észak-Korea a szomszédai megfigyelésére

2023. augusztus 23., szerda 13:48

Japán tisztviselők szerint Észak-Korea kedden közölte Tokióval, hogy a következő napokban ismét egy katonai felderítő műholdat állítanának pályára három hónappal azután, hogy az első kísérletük kudarcot vallott.

Az AP News beszámolója szerint a májusban fellőtt kémműhold nem sokkal felszállása után a tengerbe zuhant, hátráltatva ezzel Kim Dzsongun azon törekvéseit, hogy az űrben egy bázist építsen ki az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea folyamatos megfigyelésére. 

A japán parti őrség szóvivője azt mondta, hogy a közlemény nem határozta meg, hogy Észak-Korea milyen típusú műholdat bocsátana fel, de úgy véli, hasonlót ahhoz, mint amilyet először felküldött.

A japán miniszterelnök arra utasította a szakértőket, hogy gyűjtsenek össze minél több információt, és készüljenek fel minden egyes eshetőségre, továbbá együttműködésre szólította fel az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, valamint más érintett országokat is, hogy akadályozzák meg Észak-Korea tervét a kémműholddal kapcsolatban.

Az észak-koreai rezsim terve vélhetően válasz a hét elején kezdődött éves amerikai–dél-koreai hadgyakorlatra. A kommunista állam az utóbbi időben rendszeressé és gyakorivá vált amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokat az ország közeljövőbeli megszállására tett kísérletnek tekinti, ezért válaszlépésként a közelmúltban Phenjan is rendszeresebbé tette hadgyakorlatait. 

Rovatok