Index Vakbarát Hírportál

Szemtanú az Indexnek: Így képzelem el a poklok poklát

2023. augusztus 23., szerda 14:47

„Pontosan így képzelem el a poklok poklát” – mesélte egy évtizedek óta Kanadában élő magyar férfi lapunknak az általa első kézből tapasztaltakat az erdőtüzekről és a pusztításról. Móricz Lajost a tűzvész által leginkább érintett nyugat-kanadai Kelowna városában értük utol.

Kanada a történelme során még soha nem látott ilyen méretű erdőtüzet, mint az utóbbi hetekben. Eddig négy ember vesztette életét a katasztrófa elleni küzdelemben, az anyagi kár tetemes. A hatóságok szerint jelenleg több mint 1000 erdőtűz ég Kanadában, melyek közül 664-et megfékezhetetlennek minősítettek.

A tüzek harmada az ország legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában pattant ki. Az erdőtűz az Okanagan-tó völgyében, pontosabban Kelowna város környékén pusztít a leginkább. A hatóságok a váltakozó irányú szél okozta tűzfészkek miatt már 30 ezer ember evakuálását rendelték el, és legalább még ennyi kitelepítését helyezték kilátásba. A térségben egy nap alatt 64-ről 6800 hektárra nőtt a tűz borította terület. A tűzoltók emberfeletti erővel küzdenek a lángokkal, de sajnos csak részben sikerül elfojtaniuk.

Pontosan így képzelem el a poklok poklát, ahol szinte kibírhatatlan hőség uralkodik, minden recseg-ropog, és fülsüketítő robbanások követik egymást, miközben sűrű füst fojtogat bennünket, és az orrunk hegyéig se látunk

– mesélte az egyik tűzoltó Móricz Lajosnak. 

Nem sokon múlt, hogy testvére házát is elnyelték a lángok

A környéken eddig 50 lakóház, egy óriási luxusszálloda-komplexum és a város legnépszerűbb lakókocsiparkja vált a tűz martalékává. Még Móricz nővérének a háza is veszélybe került, hiszen mindössze 20 méterre tőle csaptak fel a hatalmas lángok, amit a szemben lévő hegyoldalról, egy házi távcsővel néztek rémülten.

Elképzelni is nehéz, hogy milyen idegfeszítő perceket éltünk át. Szerencsére a ház megmaradt, igaz, vastag hamu és koromréteg borította be

– idézi fel a rémisztő látványt Móricz Lajos.

Rengeteg erőforrást emészt fel, de messze még a vége

Jelenleg is sűrű füstfelhő borítja be az egész tájat, a látótávolság 5–10 méterre csökkent. Túlzás nélkül állítja, úgy okádja a füstöt magából szüntelenül az erdő, akár egy tűzhányó.

A kelownai nemzetközi repülőtér csak éjjel üzemel, mivel napközben tűzoltó repülők és helikopterek sokasága foglalja el a légteret. Az orvosok füstmérgezés veszélyére figyelmeztették az embereket, ezért szájmaszkok használatát javasolják. A virágzó idegenforgalmáról híres Okanagan nyaralóhelyei a hétvégén már szellemvárosra hasonlítottak. A szállodák konganak az ürességtől, a strandokról és az utcákról eltűntek a turisták, mindenki menekül, amerre tud.

A küzdelem a tűzzel kimerítette a helyi forrásokat. Brit columbiában vészhelyzet van érvényben. Justin Trudeau kanadai kormányfő vasárnap bejelentette, hogy a hadsereget is bevetik a tartományban egyre jobban terjedő erdőtüzek megfékezésére.

Szakemberek szerint a szokatlanul nagy hőség és a szárazság miatt a tűzvészidény akár őszig is elhúzódhat. A meteorológusok viszont azzal vigasztalják az embereket, hogy a csendes-óceáni trópusi hurrikán, a Hilary szele, hamarosan esetleg Nyugat-Kanadát is megajándékozza némi lehűléssel és csapadékkal.

(Borítókép: Móricz Lajos)

Rovatok