Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia 97 százalékos pontosságal megmondja, melyik dalból lesz sláger

2023. augusztus 23., szerda 17:55

Ugyan nincs titkos recept a slágerdalok írására, egy új tanulmány szerint a mesterséges intelligencia (MI) alapú gépi tanulás segítségével az emberek agyi reakcióit nyomon követve azonosítani lehet az érzelmeket kiváltó és általában slágerré váló dalokat.

Még sohasem volt olyan könnyű zenéket publikálni, mint manapság, köszönhetően az olyan streaming platformoknak, mint a Spotify és a YouTube. Bár ez lehetővé tette a művészeknek, hogy könnyebben elérhetővé tegyék zenéjüket mások számára, azonban az új dalok kevesebb mint 4 százaléka kerül fel a trendi slágerlistákra. 

A tanulmányt a kaliforniai Claremont Graduate University kutatói készítették, és a Frontiers in Artificial Intelligence című folyóiratban jelent meg. Hagyományos, például az okosórákban található, szenzorokat alkalmaztak a résztvevők neurofiziológiai reakcióinak vizsgálatára, majd ezeket a válaszokat arra használták fel, hogy egy dalnak minősítést adjanak, sláger lesz-e belőle.

A 33 résztvevő 24 dalt hallgatott meg, amelyek közül 13 volt sláger. A mérésnél vizsgálták a figyelem állapotával (dopamin felszabadulás) és az érzelmi reakcióval (oxitocin felszabadulás) kapcsolatos agyi jeleket.

Ezek együttesen pedig már alkalmasak voltak arra, hogy megbízhatóan megjósolják az inger (a zene) által kiváltott reagálásokat, különösen az érzelmi reakciókat.

Egy lineáris statisztikai modell alkalmazásával a kutatók 69 százalékos pontossággal tudták igazolni, hogy mely dalok voltak slágerek. Majd a gépi tanulás alkalmazásával ezeknek a jóslatoknak a pontosságát 97 százalékra emelték.

Ezzel a módszerrel a sikerdalok 82 százalékát már a szám első perce után is pontosan ki tudták szűrni.

A kutatócsoport még ezen ígéretes eredmények ellenére is tudatában van a vizsgálat korlátainak. Ilyenek például a felhasznált dalok meglehetősen korlátozott mennyisége, valamint a bizonyos demográfiai csoportokat nélkülöző résztvevők szűk köre volt. Paul Zak, a tanulmány egyik szerzője és az egyetem professzora úgy véli, hogy módszertanuk „sziklaszilárd”, és nemcsak zenei, hanem más, például audiovizuális tartalmak kutatására is alkalmazható.

Bár a zene elemzése ezzel újabb szintet lépett a mesterséges intelligencia segítségével, ez még nem feltétlenül veszélyezteti a művészeket. Sergi Jorda professzor szerint, aki több mint 30 éve kutatja a zene és a technológia kapcsolatát, a tanulmányban kiemelt technológia segíthet a zene optimalizálásában, de „nem elég a slágerek létrehozásához”.

Bár az utóbbi időben felbukkantak az interneten MI generálta dalok, mint például ez a MI készítette Drake és The Weeknd dal, a teljesen számítógép komponált slágerzenék még viszonylag messze vannak. Számos példa van arra, hogy MI-súgókkal vagy nagyon speciális forrásanyag felhasználásával készültek dalok, ám ezeknél mindig van egy olyan furcsa érzésünk, hogy nem teljesen emberiek. Ennek ellenére például a kínai streaming óriás több mint ezer,  mesterséges intelligenciával generált dalt töltött fel a platformjára, és az egyik már több mint 100 millió streamet ért el.

Rovatok