Index Vakbarát Hírportál

Norvégiában megnyílt a világ legnagyobb úszó tengeri szélparkja

2023. augusztus 23., szerda 20:42

Haakon norvég koronaherceg szerdán ünnepélyesen átadta a világ legnagyobb úszó tengeri szélparkját az északi-tengeri Gullfaks C olajfúró tornyon.

A norvég trónörökös két kábel összekötésével adott jelképesen zöld utat a Hywind Tampen nevű létesítménynek.

A szélfarm öt olaj- és gázfúró platformot lát el villamos energiával az Északi-tengeren, így csökkentve azok szén-dioxid-kibocsátását. A projektet vezető Equinor olaj- és gázipari vállalat szerint ezzel évente 200 ezer tonna szén-dioxidot spórolhatnak meg.

Ma történelmet írunk

– jelentette ki Jonas Store norvég miniszterelnök a megnyitón. A kormányfő hozzátette, bár a projekt költséges, valakinek a technológiai forradalom élére kell állnia.

A két kábelt összekötve csatlakozunk a jövőhöz

– jegyezte meg Haakon. A lebegő szélturbinák nincsenek a tengerfenékhez rögzítve, helyette úszó betonszerkezetekre vannak szerelve egy közös rögzítési rendszerrel. A Hywind Tampen az első hasonló létesítmény Norvégiában, és 11 turbinából áll. A szélerőmű  237 milliárd forintba került, és 2022 novemberében termelt először áramot.

A maga 88 megawattos összkapacitásával a tervek szerint a Snorre A és B, valamint a Gullfaks A, B és C olaj- és gázfúró tornyok áramszükségletének harmadát fogja fedezni.

Rovatok