Index Vakbarát Hírportál

Katonai eseményt szerveztek egy ukrán nagyváros közepén, az oroszok lebombázták

2023. augusztus 23., szerda 11:38

Több részlet is kiderült a csernyihivi rakétatámadásról, amely csaknem 149 sérülttel és 7 halálos áldozattal járt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország háborús bűnt követett el, azonban egyre többen úgy vélik, Ukrajna is hibázott. A rakétatámadás célpontja ugyanis katonai esemény volt, amelyen a legújabb haditechnikákról volt szó.

Mint arról az Index is írt, szombaton súlyos rakétatámadás történt Csernyihivben. Az orosz támadásban – amelynek sok áldozata civil volt – a legutóbbi jelentések szerint 156-an sérültek meg, közülük hét fő meg is halt. A rakéta egy színházat talált el, azonban a közeli épületekben, például egy templomban is komoly károkat okozott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök terrortámadásnak nevezte az incidenst, bosszút ígért, és háromnapos gyászt hirdetett. Az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora, Denise Brown „förtelmesnek” nevezte a támadást.

Csernyihiv megbízott polgármestere, Olekszandr Lomako azonban utóbb elmondta, az eltalált színházban dróngyártók tartottak kiállítást. A polgármester a BBC-nek azt is beismerte,

a drónbemutató egy katonai esemény volt.

Lomako szerint habár a dróngyártók találkozója valóban nem civil program volt, ugyanakkor Oroszország támadását továbbra is háborús bűnnek tekinti.

Megértem, hogy az oroszok célpontja egy katonai esemény volt, de nyilvánvaló, hogy akik a rakétákat indították, azok is tudták, hogy az áldozatok elsősorban civilek lesznek

– mondta a polgármester. 

A város nem adott engedélyt a rendezvényre, a szervező is megszólalt

A Csernyihivi Városi Tanács sajtószolgálata a Telegramon közölte, hogy a város nem hagyta jóvá és nem engedélyezte a drónbemutatót, amely később az orosz támadás célpontjává vált. 

A The New Voice of Ukraine szerint a kijelentés előzménye, hogy sokan támadták Csernyihiv vezetését, amiért hagyták, hogy a katonai eseményt egy városközpontban rendezzék meg. Erre reagálva

MEGSZÓLALT A DRÓNKIÁLLÍTÁS FŐ SZERVEZŐJE, MARIja BERLINSzKA IS.

Marija Berlinszka Facebook-oldalán megerősítette, hogy a bemutatóról valójában a katonai-polgári közigazgatással állapodott meg, és nem a városi tanáccsal. „Láttam a városi tanács hivatalos nyilatkozatát, és valóban nem egyeztünk meg velük. Azonban a katonai közigazgatással megállapodtunk, ahogy kell” – írta a szervező.

Ez nem üzleti kiállítás volt, hanem mérnökök, katonák és önkéntesek zárt ülése az új katonai technológiákról

– tette hozzá a posztban. Az eseményről azóta a közösségi médiában is megjelent néhány fotó. 

Azt is elmondta, habár az eseményt nyilvánosan megosztották a közösségi médiában (beleértve azt is, hogy szombaton, Csernyihivben lesz), a konkrét helyszínt csak néhány órával a kezdés előtt jelölték ki. Hozzátette, hogy amint megszólalt a légiriadó, azonnal intézkedtek.

Amint bejelentették a légiriadót a városban, a rendezvényt leállítottuk, és többször is felszólítottuk a résztvevőket, hogy vonuljanak fedezékbe. Sajnos néhányan mégis kimentek a szabadba

– írta, majd a bejegyzés végén úgy fogalmazott: „Higgyék el nekem, inkább meghaltam volna ezek helyett az emberek helyett.”

A Berlinszka posztjához fűzött kommentekben több Facebook-felhasználó felháborodását fejezte ki amiatt, hogy az orosz határtól nem messze található Csernyihivben rendezték meg a drónkiállítást. A város ugyanis mindössze 50 kilométerre fekszik Belarusz határától, ahol szintén orosz csapatok állomásoznak, és gyakran indítanak rakétatámadásokat Ukrajna felé (de az orosz határtól sincs sokkal messzebb a város: mindössze 70 kilométerre található).

A leendő ukrán minisztert akarták ellehetetleníteni?

Ukrajnában az a hír is felröppent, hogy az orosz támadás nem csupán a dróngyártók ellen irányulhatott. Marija Berlinszka ugyanis – sajtóhírek szerint – akár Ukrajna következő védelmi minisztere lehet. Mikola Davidjuk politikai elemző úgy nyilatkozott, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Berlinszkát akarták ellehetetleníteni leendő posztjától.

Van egy összeesküvés-elmélet. Sokszor hallottam személyesen, és láttam is a közösségi oldalakon. Nem tudom megerősíteni vagy cáfolni

– mondta erről Davidjuk.

A The New Voice of Ukraine szerint nem alaptalan feltételezés, hogy Berlinszkát megtehetik a védelmi tárca vezetőjévé, ugyanis a hivatalban lévő Olekszij Reznyikov védelmi miniszter előbb-utóbb lemondhat posztjáról, miután korrupciós botrányba keveredett az idei év elején (akkor már fel is vetődött, hogy a katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov lehet az utódja, de ez a forgatókönyv végül nem valósult meg).

A portál szerint valóban veszélybe kerülhet Berlinszka leendő miniszteri kinevezése, ugyanis sokan úgy vélhetik, hogy nemcsak Oroszország, hanem ő is felelős lehet azért, hogy civil áldozatok meghaltak, köztük egy hatéves kislány is. 

A brüsszeli Politico idézett is néhány olyan megszólalót, akik a történtek után a szervezőket és az ukrán tisztviselők kritizálták.

Oroszország a felelős azért, hogy lebombáztak egy színházat, és megöltek ott civileket? Hát persze. De a szervezőknek nem kellett volna gondolkodniuk, és figyelembe venni azt, hogy egy ilyen esemény az orosz rakéták célpontja lehet? Különösen, ha állandóan arról beszélnek, hogy a drónok segíthetnek a győzelemhez

írta Szerhij Fursa, Ukrajna egyik legnagyobb befektetési vállalatának, a Dragon Capitalnak az igazgatóhelyettese. 

Egy katonai önkéntes, Roma Szinicsin ugyancsak azt tette szóvá, hogy az eseményt létrehozó önkéntes szervezet tagjai meggondolatlanok voltak, amiért az orosz határ közelében fekvő város központjába szervezték az eseményt. Azonban azt is megjegyezte, hogy nem lehet minden felelősséget rájuk hárítani. „Az eseményt tisztviselők hagyták jóvá, nem az önkéntesek. És elég jól behatárolható, hogy a minisztériumok, titkosszolgálatok és a katonaság képviselői közül kik tudtak erről az eseményről” – írta a posztban, amelyben leszögezte:

Igen, Oroszország felelős mindenért. De ha ezt az eseményt nem rendezték volna meg Csernyihivben, akkor nagyon valószínű, hogy a ballisztikus rakéta nem csapódott volna be a színházba. Legyünk őszinték, és tanuljunk ebből az esetből!

Rovatok