Index Vakbarát Hírportál

Pentagon: Észak-Korea biológiai fegyvereket fejleszt

2023. augusztus 23., szerda 21:09

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, Észak-Korea továbbra is aktív biológiaifegyver-programot működtet, és minden valószínűséggel az egyetlen ország a világon, amely fertőző betegségeket okozó ágenseket állít elő.

A védelmi minisztérium a biológiai hadviselés elleni védekezés felülvizsgálatáról szóló jelentésében (Biodefense Posture Review, BPR) kiemeli, hogy Észak-Korea Kínához, Oroszországhoz és Iránhoz hasonlóan rendelkezik azzal a tudással és képességgel, hogy szükség esetén ilyen fegyvereket vessen be.

Ezek az országok a múltban kutatták, Észak-Korea pedig a mai napig tanulmányozza a fertőző vagy ragályos betegségeket terjesztő kórokozókat. Az említett országok is valószínűleg megőrizték a kórokozók és toxinok bevetéséhez szükséges tudásukat – szerepel a dokumentumban.

A jelentés tartalmazza az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szembeni, biológiaifegyver-képességekből fakadó fenyegetéseket, továbbá az ilyen fenyegetettség esetén szükséges hazai és külföldi intézkedéseket.

A nemzetvédelmi stratégia a vegyi és biológiai fegyverek egyre növekvő kockázatát vázolja fel

– mondta Deborah Rosenblum, a Pentagon nukleáris, vegyi és biológiai védelmi programokért felelős államtitkár-helyettese a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS) tartott washingtoni előadásán szerdán.

Aggodalomra nem csak Kína és Oroszország miatt van okunk. Továbbra is a meglévő és a kialakulófélben lévő biotechnológiák lehetséges következményeire kell összpontosítanunk, amelyeket olyan céllal használhatnak fel, amely nincs összhangban a biológiai és vegyi fegyverekről szóló egyezménnyel (BWC)

– mutatott rá a politikus.

A jelentésben szerepel, hogy az Egyesült Államok értékelése alapján Észak-Korea és Oroszország olyan biológiaifegyver-programokat működtet, amelyek sértik a BWC szabályait, használatuk és elterjedésük pedig óriási kihívást jelenthet nemzetbiztonsági, lakossági, mezőgazdasági és a környezetvédelmi szempontokból is.

Rovatok