Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Prigozsin fellázadt, és ezért halnia kellett

2023. augusztus 23., szerda 20:25

Tarjányi Péter, az Index Frontvonal című műsorának szakértője reagált a hírre, amely szerint lezuhant egy magánrepülőgép Oroszországban, amelyen Jevgenyij Prigozsin is utazhatott. A Wagner-vezér szerepelt a gép utaslistáján. Meg nem erősített információk szerint a magángépet az orosz légvédelem lőtte le.

„Olvasom, hogy repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt egy Prigozsin nevű ember azon a magángépen, amelyet a Wagner-vezér sűrűn használt. Nos, ahogy itthon mondják, ha valami sárga is, úszik is, és közben hápog, sanszos, hogy kacsa. Ami azt jelenti, hogy nagyon-nagyon-nagyon nagy eséllyel Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője halott” – írta közösségi oldalán Tarjányi Péter, az Index Frontvonal című műsorának biztonságpolitikai szakértője. 

A szakember szerint gyakran halnak meg balesetben Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelei, bírálói vagy egyszerűen olyanok, akik nem megfelelően kommunikálnak.

A véletlen katasztrófát nagyon-nagyon-nagyon nagy eséllyel kizárom. Prigozsin fellázadt, és ezért halnia kellett

– fogalmazott Tarjányi Péter, aki korábban már rengetegszer elmondta, hogy Putyin sosem felejt, sosem bocsát.

Az orosz valóság újabb fejezetét láthatjuk. Ennyi…

Az orosz légvédelem végzett a Wagner-vezérrel? 

Ahogyan arról rendkívüli hírünkben beszámoltunk, nagy valószínűséggel az orosz légvédelem lelőtte Jevgenyij Prigozsin magángépét Moszkva közelében. Vélhetően a Wagner-vezér is a fedélzeten tartózkodott. A gépnek összesen tíz utasa volt, mindannyian meghaltak. 

A Moscow Times X-en posztolt a történtekről, azt állítva, hogy a gépen ott volt Jevgenyij Prigozsin is. A Meduza nevű független orosz hírportál a Grey Zone Telegram-csatornára hivatkozva azt állítja, hogy Prigozsin magángépét az orosz légvédelem lőtte le. Ezt az információt hivatalosan még nem erősítették meg. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség vizsgálatot indít az ügyben. Többek között azt is vizsgálják, Prigozsin vajon a gépen volt-e.

Vlagyimir Putyin már meg is bukott

Tarjányi Péter a Frontvonal című műsorunkban arról beszélt, hogy a háború kirobbanásának idején az oroszok célja az volt, hogy gyorsan lerohanják Ukrajnát, és az egész országot a befolyásuk alá vonják, de mivel ez szerinte már sohasem valósul meg, ebből a szempontból ők már veszítettek is.

Arra a kérdésre, hogy politikai értelemben túlélheti-e ezt a háborút Putyin, Tarjányi úgy felelt:

AZ OROSZ ELNÖK MÁR MEG IS BUKOTT, AZ ÁLTALA KIÉPÍTETT RENDSZER AZONBAN TOVÁBBRA IS STABIL, EZÉRT MÉG SOKÁIG HATALOMBAN MARADHAT, MIVEL SOKAN FÜGGNEK TŐLE.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanis Vlagyimir Putyin a kormányzása csúcsaként tekintett erre a háborúra, amelyben visszaszerezheti Oroszország számára az egyik legértékesebb területet, mivel azonban ez nem így alakult, a politikai karrierje a vége felé közelít.

Az adásban szóba került az is, hogy az elmúlt időszakban egyre több dróntámadás ér különböző célpontokat Oroszországban. Tarjányi ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár a térségben az oroszoké a legerősebb légvédelem, amely az ukrán fronton kimagaslóan teljesít, Oroszország belterületén gyakorlatilag csődöt mondott.

Ezek a sokszor Moszkvát is elérő ukrán dróntámadások szerinte nem abból a szempontból bírnak jelentőséggel, hogy fontos katonai objektumokat sikerül velük megsemmisíteni, hanem azért, mert jól kommunikálhatók, és megrengethetik az oroszok hitét abban, hogy ők sérthetetlenek.

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsin 2023. június 24-én. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok