Index Vakbarát Hírportál

Másodjára is kudarcot vallott Észak-Korea kísérlete egy katonai műhold felbocsátására

2023. augusztus 24., csütörtök 07:45

A japán kormány csütörtök reggel közölte, hogy Észak-Korea újabb rakétát indított Japán déli részén át a Csendes-óceán felé. A kísérlet másodjára is kudarcot vallott – derült ki csütörtökön az állami média tájékoztatásából.

Csütörtök kora hajnalban indították el a kémműholdat szállító rakétát egy észak-pjongáni tartományban lévő telephelyről – közölte a KCNA hivatalos hírügynökség. A rakéta a Japán déli részén fekvő Okinawa felett repült a Csendes-óceán felé. Japán a J-Alert figyelmeztetőrendszeren keresztül tájékoztatta az érintett területeken élőket – írta az MTI.

A beszámoló szerint a rakétaindítás első és második szakasza tervszerűen ment, de aztán a harmadik fokozat repülése során „a vészhelyzeti rendszer hibája miatt” robbanás következett be.

Az észak-koreai nemzeti űrkutatási fejlesztési hivatal közölte, hogy a kudarc okainak kivizsgálását követően októberben újabb indításra tesznek kísérletet

 – írta a KCNA.

A tokiói kormány a hét elején közölte, értesítést kapott arról, hogy Phenjan augusztus 24. és 31. között műholdat szándékozik indítani az űrbe. Phenjan először május 31-én tett kísérletet egy katonai felderítő műhold pályára állítására, de az nem sikerült.

Az űr- és a nagy hatótávolságú rakéták a szakértők szerint nagyrészt ugyanazon a technológián alapulnak. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea májusban elítélte a sikertelen rakétaindítást, azzal vádolva Phenjant, hogy interkontinentális ballisztikus rakétaprogramjához közvetlenül kapcsolódó technológiát használt.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták tesztelését. Kialakításuktól függően az ilyen rakéták egy vagy több nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők.

Rovatok