Index Vakbarát Hírportál

Környezetbaráttá tehetők-e a szeméthegyeket generáló nyári fesztiválok?

2023. augusztus 24., csütörtök 17:42

A nagyobb belga fesztiválok még nem állnak készen arra, hogy újrahasznált poharakból, úgynevezett repoharakból szolgálják ki a vendégeket. Minden évben nagy szemétkupac gyűlik össze a Szigeten is. A szervezőknek át kell majd gondolniuk az étel- és italkínálatot, mert az unió korlátozni fogja a csomagolási hulladékot.

A nyári fesztiválokon szeméthegyek képződnek, miután a látogatók ezrei, sőt tízezrei iszonyú mennyiségű papírba csomagolt ételt fogyasztanak, és töméntelen mennyiségű sört isznak – műanyag poharakból.

Évi 23 500 tonna hulladék gyűlt össze csak a brit fesztiválokon, és ennek a mennyiségnek csupán kétharmada végezte hulladéklerakóban – ez derült ki egy három éve, 2020-ban készült jelentésből.

Összehasonlításul: az idei Szigeten tervbe vették, hogy megháromszorozzák a tavaly összegyűjtött 12 tonna szemét mennyiségét, és 36 tonnát szednek kupacba. A Szigeten persze a szemét mennyisége jóval nagyobb: 2010-ben például több mint négyezer köbméter hulladékot szállítottak el.

Az EU egyelőre csak indítvány formájában ösztönzi a környezetvédelmet – jelezte a Politico. Brüsszel azt javasolja az étel- és italárusoknak – a fesztiváliakat is beleértve –, hogy az egyszer használatos göngyöleget újrahasználhatóra cseréljék le. A javaslatból nagy valószínűséggel jogi szabályozás fog születni.

Az Európai Unió persze nem csak a fesztiválokat rendszabályozza. A cél a csomagolási szemét csökkentése az közösség teljes területén, ahol 2020-ban 32,7 millió tonna papír- és karton-, illetve 15,5 millió tonna műanyag hulladék keletkezett.

Csökkenthető ökolábnyom

Belgiumban a kisebb fesztiválok készen állnak a kihívásra, néhány nagyobb fesztivál szervezői azonban felháborodottan panaszolták, hogy az érvényes szabályozás már most is logisztikai rémálomként gyötri őket. Három fesztivál kérelmezte mentességet az egyszer használatos műanyag poharak használatát tiltó nemzeti szabályozás alól, amely idén lépett hatályba. Sikerrel.

A piac még nem áll készen arra, hogy egy nagyobb, többnapos fesztivál teljes tartama alatt újrahasználható poharakkal működjön

– érveltek például a Rock Werchter szervezői. A fesztivál kilencvenezer látogatót fogad naponta.

Egyenlő versenyfeltételekért lobbizik viszont a Green Music Initiative alapítója. Jacob Bilabel nem tartja igazságosnak, hogy a kis, független fesztiválok környezetvédelmi hozzáállásával nem tartanak lépést a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, ezért világos és egyértelmű szabályozást sürget.

Persze az öntudatos bulizó is alaposan csökkentheti ökolábnyomát néhány elemi tanács megszívlelésével – amelyeket már tavaly csokorba gyűjtöttünk.

A kisebb fesztiválokat nem aggasztja a szabályozás. A KRMS például csupán háromszáz látogatót vonz, és – környezetvédelmi megfontolásból – nemigen bővítenék.

Ugyanakkor a nagyobb léptékű fesztiváloknak „igazán kreatívnak kell lenniük”, és „új stratégiákat kell kidolgozniuk”, hogy megfeleljenek az EU új csomagolási szabályainak – mondta Thibaut De Ryck, a KRMS egyik koordinátora.

Ideális tesztelési laboratórium

A belga Tomorrowland, a Graspop Metal és a Rock Werchter az idén mentességet kért a flamand környezetvédelmi minisztertől a nyáron hatályba lépett műanyagtilalom alól, a többi között azzal az indokkal, hogy hiány van az újrahasználható poharakból és a megfelelő tisztításukhoz szükséges mosási kapacitásból.

Helyzetüket bonyolítják a nagy italgyártók szponzori programjai, hisz a pultok az ő tulajdonukban vannak. Ezeknek a cégeknek nem sok érdekük fűződik ahhoz, hogy változtassanak az eddig „zökkenőmentesen működő rendszeren” – állítja a Green Music Initiative képviselője.

A McDonald's például arra figyelmeztetett, hogy az újrahasználatra vonatkozó célkitűzések előírása az elvitelre szánt göngyöleg esetében „ellentétes az EU Green Deal általános céljaival”. A gyorséttermi óriás egy tanulmányt rendelt, amely kimondja: az új szabályok hátrányosan befolyásolják a környezetet. Ugyanakkor egy csomagolási szakértő azzal érvelt, hogy az ipar által megrendelt tanulmányok általában kétes adatokon alapulnak, és lebecsülik az ipari mosogatógépek hatékonyságát.

A kétkedők higiéniával kapcsolatos aggályokat is felvetettek: az újrahasznált eszközök az egészségre károsak lehetnek, ha nem tisztítják meg őket megfelelően.

Az érvek megosztják az Európai Parlament képviselőit is, akik ősszel szavaznak majd az elvitelre szánt ételek és italok csomagolásáról.

A fesztivál alapvetően egy ideiglenes város, így tökéletesen alkalmas tesztlehetőség a társadalmi innováció számára

– emlékeztetett Jacob Bilabel, aki szerint a néhány „őrült nap” alatt lehetne kipróbálni: „mi működik, mi nem”.

(Borítókép: Aaron Chown / PA Images / Getty Images)

Rovatok